Černošice chtějí žádat úřady v cizině o dokumenty k Babišovu majetku

Černošický městský úřad chce v takzvané kauze Pandora Papers oslovit zahraniční úřady o dokumenty k majetku premiéra Andreje Babiše (ANO) a požádal kvůli tomu o součinnost ministerstvo zahraničí.

Upozornil na to dnes server iROZHLAS.cz. Podle webu Investigace.cz Babiš ve svých majetkových přiznáních neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Radnice se nyní snaží ověřit, zda Babiš spáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Babiš už dřív v souvislosti s kauzou odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálního.

Černošická radnice na svém webu uvedla, že podle odpovědi ministerstva spravedlnosti na její dotazy ohledně kauzy musí podklady pro posouzení, zda Babiš porušil zákon, vystavit státní orgán země, kde byly předmětné majetkové či finanční aktivity zaregistrovány. Protože městskému úřadu zákon o odpovědnosti za přestupky takovou mezinárodní spolupráci neumožňuje, obrátil se podle svého vyjádření v úterý na ministerstvo zahraničí. Vyjádření české diplomacie ČTK zjišťuje.

Kauza Pandora Papers se zabývá děním kolem společností v daňových rájích. Podle mezinárodního novinářského týmu Babiš poslal přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře. V dokumentech souvisejících s kauzou podle Investigace.cz neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Podle zákona o střetu zájmů je přitom neúplné oznámení majetku veřejného funkcionáře přestupek, za který hrozí pokuta do výše 50.000 korun. Babiš prohlásil, že nemovitosti s využitím poměrně složité sítě zahraničních firem nakupoval na doporučení realitní kanceláře.

Premiér trvale bydlí v Průhonicích a příslušným úřadem obce s rozšířenou působností je pro něj Městský úřad Černošice. Úřad řešil i kauzu střetu zájmů premiéra kvůli tomu, že ovládá média, a v září mu udělil za přestupek pokutu 250.000 korun. Premiér se proti pokutě odvolal, odvolací řízení má na starost Středočeský kraj.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy