Češi budou volit prezidenta 13. a 14. ledna

První kolo voleb prezidenta bude v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna příštího roku. Termín dnes oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Nástupce Miloše Zeman tak bude znám nejpozději o dva týdny později. Případné druhé kolo voleb bude v pátek a v sobotu 27. a 28. ledna.

Vystrčil chce, aby vyhlášení voleb vyšlo ve Sbírce zákonů nejpozději 1. července. Od té chvíle bude kampaň oficiální a všechny náklady na ni se budou započítávat do zákonem stanoveného finančního limitu, tedy 40 milionů korun za první kolo či 50 milionů korun za obě kola voleb.

Právě v této souvislosti se rozhodl předseda Senátu vyhlásit volby už nyní, aby všichni zájemci o úřad hlavy státu měli stejnou startovací čáru. Vystrčil ještě před třemi týdny zvažoval, že by volby vyhlásil až v srpnu. Chce ale, aby volební podmínky byly férové pro všechny adepty na úřad hlavy státu, kteří musejí kandidátní listinu předložit ministerstvu vnitra nejpozději 8. listopadu. O tom, kteří kandidáti splnili zákonné podmínky, bude rozhodnuto 25. listopadu.

Předseda Senátu podotkl, že někteří zájemci už kandidaturu ohlásili a shánějí podpisy na její podporu, zatímco "někteří jiní politici provozují aktivity, které minimálně nesou znaky kampaně". Reagoval tak zřejmě na počínání předsedy ANO Andreje Babiše. Jeho nejvážnějším soupeřem je z dvou desítek adeptů, kteří kandidaturu ohlásili nebo ji zvažují, někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Náklady na kampaň se budou podle Vystrčila minimálně od července započítávat i těm, kteří kandidaturu ohlásí později.

Kandidátům se podle Jana Outlého z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí budou do nákladů započítávat i výdaje, které kandidáti použijí v kampani, ale pořídili si je ještě před jejím startem. Jako příklad zmínil třeba obytné vozidlo. Právě obytný vůz si koupil a polepil různými hesly poslanec Babiš, který s ním objíždí republiku. Podle Outlého je třeba, aby měli kandidáti na prezidenta do pěti dní od vydání termínu ve Sbírce zákonů zřízený transparentní účet pro kampaň. "Když někdo vstoupí do kampaně později, máme stanovisko, že nejpozději v den, kdy začne kampaň dělat, musí ten účet mít," řekl ČTK Outlý. Pokud by některý kandidát limit kampaně překročil, vystavuje se podle Outlého pokutě ve výši dvojnásobku překročení limitu.

Svého kandidáta zatím nepředstavily strany vládní koalice. "Nevím o tom, že by nějaký kandidát za vládní koalici nebo za koalici Spolu byl připraven, nebo měl již nominaci," uvedl Vystrčil. Nepotvrdil ani nevyvrátil, zda sám hodlá kandidovat. "Nejsem si úplně jistý, že je férové z hlediska volební kampaně, abych na tu otázku odpovídal," uvedl.

Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta už začal sbírat odborový předák Josef Středula či ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Ucházet se o nejvyšší ústavní funkci hodlá také lékař a někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Podnikatel Tomáš Březina už ohlásil, že získal potřebných 50.000 podpisů pro kandidaturu na prezidenta. Právo nominovat má také minimálně 20 poslanců nebo deset senátorů, kandidátovi musí být v den hlasování nejméně 40 let.

Volbu prezidenta vyhlašuje předseda Senátu tak, aby se případné druhé kolo volby prezidenta konalo nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období úřadujícího prezidenta. To skončí Zemanovi 8. března. Současný prezident už znovu kandidovat nemůže.

Vystrčilovo rozhodnutí se takřka na den přesně shoduje s termínem předchozích prezidentských voleb v roce 2018. Tehdy se první kolo konalo 12. a 13. ledna, finále mezi Zemanem a bývalým předsedu Akademie věd a nynějším senátorem za STAN Jiřím Drahošem 26. a 27. ledna. Drahoš už znovu na rozdíl od dalších někdejších konkurentů v prezidentské volbě kandidovat nehodlá.

Související

Více souvisejících

prezidentské volby 2023 Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy