Češi dostanou datové schránky, ať už chtějí nebo ne. Tím česká digitalizace nekončí

Jen několik týdnů poté, co na podzim loňského roku české parlamentní volby ovládly a následně utvořily vládní koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a koalice Pirátů se STAN, zveřejnili její politici vládní prohlášení, jehož jednou z nejdůležitějších součástí byla i, vzletně řečeno, „digitální revoluce“. A nebylo divu, nejeden server, zabývající se touto problematikou varoval před tím, že Česko v oblasti eGovernmentu dlouhodobě zaostává za evropským průměrem a často přes různé plány digitalizace státu vázne. Jak by řekl laik: výsledky tu byly, ale bohužel jen omezené a člověk tak měl pocit, že žije ve státě, který si více než na čemkoliv zakládá na „temném“ středověku.

A tak snad nejen zastánci všeho digitálního přivítali s chutí zprávu o tom, že od příštího roku bude tuzemské ministerstvo vnitra automaticky zřizovat tzv. datové schránky nejen všem podnikatelům, kteří je ještě nemají, ale také fyzickým osobám – občanům, kteří při kontaktu s úřady na dálku využijí bankovní identitu nebo jiný elektronický prostředek vzdáleného ztotožnění. Podle plánu totiž bude „stát“ takové lidi považovat za „informačně gramotné“. Některé názory dokonce neváhaly označit takový krok za zřízení datových schránek, coby moderního způsobu komunikace se státem „ze zákona“. Ti, co ale třeba zažili, jak rychle nebo snadno funguje vyřízení digitální identity a její možnosti v praxi v Pobaltských státech, vědí, že tohle je opravdu jen jakýsi „základní“ stupínek k oné požadované digitalizaci českého státu.

A co si vláda slibuje od lepší digitální komunikace přes datové schránky? „Datová schránka je jen nástroj. Jedná se o způsob, jak si vyměnit digitální data a mít jistotu, kdo data posílá a kdo je přijímá. Datová schránka je nezbytná pro to, aby existovala digitální adresa občana. Nově chystáme nový design datových schránek, který bude korespondovat s designem Portálu občana. Také chystáme lepší prezentaci a návody, jak datové schránky používat,“ vysvětlila Nikola Bukajová. Otázka nyní ale stojí tak, zda i při souběhu několika nečekaných a netušených krizí, které nyní musí řešit snad každá země Evropy, je ještě nějaký prostor na to chystat digitalizaci dalších aktivit a procesů, i přes zavedení datových stránek pro co největší počet lidí, aby naplnil také sliby z vládního prohlášení? „Cíl je jednoduchý – digitalizovat všechny významné služby pro občany. Nic víc, nic míň,“ řekla na přímou otázku serveru EuroZprávy.cz Nikola Bukajová z odboru Kabinetu místopředsedy vlády pro digitalizaci, tedy Ivana Bartoše, který je také předsedou České Pirátské strany.

Podle ní předchozí slova jasně definuje Zákon o právu na digitální služby, který se podařilo v minulém volebním období prosadit. „Konkrétně jsou to například služby v oblasti dopravy, zdravotnictví či digitalizace stavebního řízení. Rozšíření okruhu uživatelů datových schránek jsme zdědili od minulé vlády, avšak nepodporovali jsme to v té formě, jak je to dnes v zákoně,“ upřesnila pro EuroZprávy.cz Bukajová. Pravdou je, že coby člen Evropské unie si Česká republika moc dobře v digitalizaci dosud nevedla. Evropská komise totiž sleduje od roku 2014 digitální pokrok členských států ve zprávách o indexu digitální ekonomiky a společnosti (The Digital Economy and Society Index – DESI) a v něm si domácí ekonomika za rok 2021 „zasloužila“ desáté místo od konce. A to bez ohledu na to, že inspirací a návodů od nejrůznějších profesních a odborných sdružení a aktivit nalezne i každý čtenář tohoto textu ve virtuálním prostou nadbytek.

Neznamená to ale, že se tady nic neděje. I řada nejen tuzemských odborníků na digitalizaci a modernizaci komunikačních procesů a protokolů třeba oceňuje výsledky v oblasti vývoje a zdokonalování umělé inteligence (AI ‒ Artificial Intelligence). Sám český stát nyní připravuje digitální procesy, které by život v Česku výrazně „zdigitalizovat“. Pokud se sami sebe ptáte, zda to bude třeba aplikace, která umožní lidem, kteří jsou někde na ulici, udělá se jim špatně, aby mohli ukázat v nějaké zdravotnické ordinaci telefon se svými zdravotními záznamy tak, aby nemuseli přenášet stohy papírů a volat na sto míst, pak ano. „Tato vláda připraví jednotné digitální standardy ve zdravotnictví. Data jsou a vždy byla v majetku pacienta. S jednotným datovým standardem už je velmi jednoduché přenést záznam,“ řekla serveru EuroZprávy.cz Bukajová.

Ti, co si myslí, že i v digitalizaci země, by měla a mohla Česká republika pořádně přidat, mají možná pravdu. Zemi ale i přes řadu několika dokumentů a nařízení, kterými je domácí ekonomika svázaná s představami Evropské unie, máme podle řady odborníků na e-Goverment stále vážné nedostatky v několika oblastech. A není to žádné „novum“, jde totiž hlavně o dostatek kvalitních odborníků a poté i o kapitálu. Věřme ale, že český posun k lepší, ještě více digitální a v řadě případů i zcela bezpapírové a „bez byrokratické“ budoucnosti, se znovu zas nějak neprodlouží.

Související

Ivan Bartoš

Sněmovna schválila eDoklady. Lidem usnadní život už od ledna

Poslanecká sněmovna ve středu ve třetím čtení schválila vládní novelu zákona o právu na digitální služby, která počítá se zavedením eDokladů. Od poloviny ledna 2024 tak bude možné používat občanku v mobilu z dílny Digitální a informační agentury (DIA). Půjde o dobrovolnou alternativu k plastové kartičce.

Více souvisejících

digitalizace Datové schránky počítače

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy