Češi mají politiků dost. Se současnou situací je spokojeno extrémně málo lidí

S politickou situací v Česku je spokojeno 11 procent obyvatel, nejméně od začátku měření. Jako velmi špatnou hodnotí politickou situaci téměř polovina Čechů. Vyplývá z dnes zveřejněných průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Velmi nespokojených respondentů oproti listopadovému i lednovému průzkumu výrazně přibylo. "Je to extrémně rychlé zhoršení, které jsme nikdy dříve neviděli," uvedl analytik Kantaru Ondřej Ryboň.

Nespokojenost jde podle Ryboně napříč sociálními skupinami. Relativně nejoptimističtější jsou voliči vládního hnutí ANO. Jako dobrou vnímá politickou situaci 38 procent z nich. Ještě před měsícem to bylo 55 procent.

Zdaleka největší pokles spokojenosti s politickou situací zaznamenal Kantar u příznivců menší vládní strany ČSSD. Za měsíc se propadl ze 43 na šest procent. "O něco menší pokles je vidět také u voličů KSČM, z 22 na pět procent," doplnil Ryboň.

Od roku 2014 se spokojenost lidí s politickou situací pohybovala většinou kolem 30 procent. Loni v březnu, tedy na začátku koronovarivové epidemie ale vzrostla až na rekordních 61 procent, od té doby klesá.

Průzkum dělala agentura Kantar CZ v období od 15. února a 5. března. Zapojilo se do něj 1200 respondentů.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé průzkumy politici

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy