Česká a polská vláda společně zasedají v Praze

Česká a polská vláda se dnes dopoledne sešly v Praze k sedmému společnému zasedání. Hlavními tématy rozhovorů zástupců vlád Petra Fialy (ODS) a Mateusze Morawieckého budou podle úřadu vlády ruská agrese na Ukrajině, energetická bezpečnost či přípravy českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině letošního roku.

Delegace polského premiéra Morawieckého dorazila do Kramářovy vily kolem 09:30. Podle večerních informací úřadu vlády mělo do Prahy přijet sedm členů polského kabinetu. Domácí vládu při ceremoniálu vedle Fialy zastoupili ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS), průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), obrany Jana Černochová (ODS) či dopravy Martin Kupka (ODS).

Premiéři a jejich delegace zasedli k jednání krátce po přivítání v Kramářově vile. Další ministři budou jednat v Lichtenštejnském paláci, kde se také po 11:15 uskuteční společný pracovní oběd. Na 12:30 je plánována tisková konference, jejíž součástí by mohl být i podpis memorand ministerstev obrany a dopravy.

Fialova vláda se v prvním půlroku od svého jmenování vztahům s Polskem intenzivně věnuje. Podle českého premiéra se podařilo "odvalit těžký balvan" v česko-polských vztazích únorovým podpisem mezistátní dohody o podmínkách pokračování těžby v dole Turów poblíž českých hranic. Spolu s Morawieckým se Fiala v polovině března vypravil do obléhaného Kyjeva. Koncem dubna Prahu navštívil polský prezident Andrzej Duda, začátkem května byl ve Varšavě ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Setkání obou kabinetů pak navazuje na návštěvu českého premiéra v Polsku, při které v závěru dubna Fiala obnovení tradice každoročních mezivládních konzultací avizoval. Poslední, šesté jednání se konalo ještě před epidemií covidu-19 v srpnu 2019, kdy do Varšavy vyrazilo devět členů menšinové vlády ANO a ČSSD pod vedením Andreje Babiše (ANO).

Společné vládní konzultace pořádá Česká republika také se Slovenskem a Izraelem. Polští ministři ve středu absolvovali podobné jednání v Kyjevě, kde se ve společném formátu setkaly poprvé polská a ukrajinská vláda. Zasedání se zúčastnil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který udělil státní vyznamenání Morawieckému a místopředsedovi polské vlády Jaroslawu Kaczyńskému.

Vlády by se měly podle Strakovy akademie zabývat například ruskou agresí na Ukrajině. Obě země patří mezi hlavní podporovatele Ukrajiny. Ministři budou hovořit i o energetické bezpečnosti, bezpečnostní architektuře v Evropě, přípravě českého předsednictví v EU, otázce zemí západního Balkánu či perspektivách další vzájemné spolupráce.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Mateusz Morawiecki Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy