Česká vláda měla podle Babiše prosadit v EU pozdější termín zákazu spalovacích motorů

Česká vláda měla podle předsedy opozičního ANO Andreje Babiše prosadit v Evropské unii pozdější termín zákazu spalovacích motorů. Postup kabinetu označil za skandální a na twitteru dnes uvedl, že bude žádat vysvětlení od premiéra Petra Fialy (ODS). Podle Fialy ale kabinet dosáhl zmírnění dopadů zákazu na Česko.

Babiš mohl ještě jako premiér vyjednat pro Česko lepší podmínky sám, napsal Fiala na twitteru. Státy EU se dnes nad ránem shodly na klíčových návrzích pro splnění klimatických cílů pro rok 2030. Ministři životního prostředí po více než patnáctihodinovém jednání podpořili reformu trhu s emisními povolenkami či normu, která prakticky znemožňuje prodej nových aut se spalovacími motory od roku 2035.

"Nejen, že se nám nepodařilo vylobbovat pozdější zákaz spalovacích motorů než v roce 2035, ale naši vyjednávači ani nepatřili do tábora zemí, které podporovaly pozdější termín, tedy rok 2040," komentoval jednání Babiš. "Budu od pana premiéra požadovat vysvětlení," doplnil.

"Česká republika byla po celou dobu jednání proti konci spalovacích motorů s emisemi. Většina států však měla opačný názor. Prosadili jsme alespoň takové podmínky, které nám umožní dopady tohoto opatření na české občany a český průmysl co nejvíce omezit," reagoval na Babišovu kritiku Fiala. Navíc měl podle něj Babiš sám šanci, dohodnout v unii pro Česko jiné termíny. "Bývalý premiér mohl pro ČR vyjednat lepší podmínky Green Dealu. Kdyby chtěl, mohl ho i vetovat. Nikdy to však neudělal," sdělil.

"Není pravda, že Česko prohrálo debatu o spalovacích motorech," nesouhlasí s Babišovou kritikou předseda lidovců Marian Jurečka. "V roce 2026 se nástup elektromobility vyhodnotí a nebudou zakázané spalovací motory po roce 2035. Jen musí spalovat klimaticky neutrální palivo - syntetické. Pro Česko příležitost vývoje nových řešení," doplnil.

Kvůli chystaným omezením navíc EU poskytne státům finanční kompenzace. "Současně se nám podařilo dojednat pro český průmysl a domácnosti přes 1200 miliard korun na spravedlivou transformaci ČR směrem k nízkoemisní ekonomice. To znamená, že budeme mít dostatek financí na investice a modernizaci, ale také na pomoc pro nejohroženější skupiny obyvatel," sdělila dnes v tiskové zprávě ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Šéf ANO se kriticky vyjádřil také k chystané reformě trhu s emisními povolenkami. "Česko navíc souhlasilo i se zařazením budov do systému emisních povolenek, což znamená další zdražení vytápění budov pro domácnosti," uvedl. Kvůli zpoplatnění emisí z vytápění budov či dopravy se však dnes ministři životního prostředí států EU shodli na vzniku fondu, který má růst nákladů lidem kompenzovat. Ve fondu má být 59 miliard eur (1,45 bilionu korun) na období let 2027 až 2032. Objem fondu patřil k hlavním sporným bodům jednání. Konečný kompromis přinese podle Hubáčkové českým domácnostem ohroženým energetickou chudobou celkem 35 miliard korun.

Unie by podle klimatického závazku měla do roku 2030 snížit své celkové emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Konečnou podobu všech norem budou členské státy dojednávat s Evropským parlamentem během půlročního českého předsednictví EU, které začíná v pátek.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 30 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy