České předsednictví v EU: Spor o rozpočet trvá, Petříček se pře s Babišem

Vláda stále nevyřešila spor o rozpočet na české předsednictví v Evropské unii, které se uskuteční ve druhé polovině roku 2020. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), podle kterého je částka 50 milionů eur (1,29 miliardy korun) navrhovaná premiérem Andrejem Babišem (ANO) příliš nízká.

Ministr Tomáš Petříček ale předpokládá, že i přes trvající rozpory bude kabinet příští týden o rozpočtu hlasovat, podle něj je třeba se posunout k přípravě vlastní náplně předsednictví.

"Mohu porovnat, s jakým rozpočty pracovaly podobně velké země. Pohybujeme se v trochu větších částkách. Pan premiér navrhuje strop 50 milionů eur, řada zemí měla rozpočet kolem 70 milionů eur (1,8 miliardy korun)," řekl ministr.

Za nedostatečný označil také navrhovaný počet zaměstnanců na českém stálém zastoupení v Bruselu. "Návrh, jak je předložen, počítá s nějakými 156 lidmi, kteří by měli pracovat po dobu českého předsednictví na stálém zastoupení. Státy jako Estonsko, Slovensko, Rakousko tam po tu dobu měly třeba 210 lidí," řekl Petříček.

Podle něj se ale nepodařilo připomínky k navrženému rozpočtu vypořádat a materiál půjde na jednání vlády s rozpory. Petříček předpokládá, že se o rozpočtu rozhodne hlasováním kabinetu, připomněl přitom, že ANO má ve vládě deset členů a ČSSD pět. "My jsme své připomínky a své obavy panu premiérovi sdělili. Je to nyní podle mého názoru na panu premiérovi, je to podle mého názoru jeho politická zodpovědnost," řekl.

Babiš letos v první polovině roku uvedl, že původní návrh rozpočtu na předsednictví počítal s výdaji 2,6 miliardy korun, sám požadoval maximálně polovinu této částky. S ohledem na návrhy na omezení rozpočtu ale zaznívaly kritické hlasy, že by Česko nemuselo předsednictví dobře zvládnout.

Podle Petříčka je třeba, aby se už o rozpočtu rozhodlo a jednotlivá ministerstva se mohla věnovat samotné přípravě, tedy náboru nových zamestnanců a jednání o prioritách českého předsednictví. Za sebe označil jako priority dokončení vnitřního trhu Evropské unie, posilování její konkurenceschopnosti nebo rozvoj nových technologií. Ze zahraničněpolitických témat mínil uspořádání summitu EU se zeměmi Východního partnerství nebo jednání o dalším rozšiřování unie, což je tradiční téma české zahraniční politiky.

Petříček také upozornil, že priority pro předsednictví bude nutné sladit s plány nové Evropské komise, která začne fungovat od listopadu, a s Francií a se Švédskem, které budou unii předsedat před Českem a po něm.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Vláda ČR Andrej Babiš Česká republika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy