Českem hýbou nákupy ochranných prostředků z Číny. Případ míří k k NKÚ

Česko by podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) bez krizového nákupu ochranných prostředků v Číně žádné nemělo. Okolnosti nákupů by měl podle Hamáčka prověřit Nejvyšší kontrolní úřad, ne zvláštní sněmovní komise, jak požaduje opozice. Byla by to politizace kontrolního procesu, řekl dnes Hamáček poslancům.

"Zvolili jsme jediný možný způsob, nebyla jiná alternativa," prohlásil Hamáček. Podle něj nabídku v odpovídajícím množství neposkytli ani čeští dodavatelé, ani dodavatelé z jiných zemí EU a NATO. Od čínských dodavatelů podle něj nakupoval v půli března celý svět, některé prostředky se podařilo nakoupit levněji než dalším zemím NATO.

"Měli jsme dvě cesty. Buď ty ochranné prostředky pořídit v krizovém módu nákupem v Číně, a nebo je prostě nemít," uvedl Hamáček. V polovině března jiné řešení neexistovalo. V té době ČR podle Hamáčka "nebyla ani na vládní ani na krajské, ani městské či obecní úrovni připravena na nástup epidemie".

"Do 12. března jsem čelil kritice, že přeháním a šířím paniku, po 13. březnu jsme byl kritizován za nedostatečné nouzové zásoby a dnes čelíme kritice, že jsme ta opatření přijali přehnaně nebo neefektivně. Velmi rychle zapomínáme, že byl nouzový stav a v jaké atmosféře jsme žili," poznamenal Hamáček.

Česká republika trpěla nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek od počátku koronavirové krize. Ministerstvo vnitra mělo od 20. března zajištěny letecké dodávky z Číny, poslední letadlo přistálo v Praze 3. května. Celkem bylo v letadlech přepraveno přes 2000 tun materiálu. Vnitro podle údajů na svém webu zajistilo objednávky za necelé 4,4 miliardy.

Hnutí SPD a KSČM nepodporují vznik sněmovní vyšetřovací komise k ministerským nákupům ochranných zdravotnických pomůcek za koronavirové krize. Dávají přednost prověrce Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ). Vyplynulo to z dnešních vyjádření předsedů SPD Tomia Okamury a KSČM Vojtěcha Filipa ve Sněmovně. Vznik komise je jedním z bodů mimořádné schůze svolané z podnětu Pirátů a ODS.

Okamura uvedl, že SPD se rozhodlo vyčkat na závěry kontrolního úřadu. Nejvyšší kontrolní úřad podle něho posoudí miliardové nákupy lépe než případná komise. Podle Filipa by se nákupy měly vyhodnotit až po prověrce kontrolního úřadu. Nemám důvod nevěřit NKÚ a zřizovat vyšetřovací komisi, uvedl. "Jsem přesvědčen, že politickou odpovědnost tak jako tak vláda nese," dodal předseda KSČM.

Zdůvodnění návrhu na zřízení vyšetřovací komise poukazuje na případy podezřele vysokých cen a objednávek nekvalitních ochranných pomůcek nebo výrobků s neplatnými certifikáty. Komise by měla k nákupům těchto prostředků za nouzového stavu a k jejich distribuci shromáždit všechny podklady. Měla by vyhodnotit efektivitu a transparentnost nákupů a doporučit, jak postupovat do budoucna.

Související

Pomůcky na ochranu dýchacích cest.

Správa rezerv nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek. Jsou prošlé

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nechá zlikvidovat přes 17 milionů roušek, kterým vypršela doporučená doba použití. Správa na realizátora likvidace vypsala veřejnou soutěž. Vyplývá to z registru zakázek Portál dodavatele. Evidenční cena jednoho kusu roušky je podle správy hmotných rezerv deset korun. Náklady na likvidaci by neměly přesáhnout 233.000 korun.

Více souvisejících

Roušky a respirátory Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy