Česko anexi části Ukrajiny neuzná. Nepřijatelné a nelegitimní, řekl Fiala

Anektování čtyř ukrajinských oblastí k Rusku je nepřijatelné a nelegitimní, uvedl dnes na twitteru premiér Petr Fiala (ODS). Česko nadále území považuje za ukrajinská. Ruská potápějící se loď chce stáhnout ke dnu i nevinné lidi a území suverénního státu, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Kremlu podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Spolu s ním tak při ceremoniálu v Kremlu učinili zástupci těchto Ruskem okupovaných a ovládaných oblastí. Mezinárodně neuznané Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika a rovněž Chersonská a Záporožská oblasti dohromady představují zhruba 15 procent rozlohy celé Ukrajiny.

"Česká republika neuznává referenda o připojení čtyř ukrajinských oblastí k Rusku. Anektování těchto území ze strany Ruska je nepřijatelné a nelegitimní. ČR i nadále považuje tato území za ukrajinská," uvedl Fiala.

"Putin může mít proslovů, kolik chce, sprostou krádež území Ukrajiny mu neuznáme," poznamenal Lipavský. Ruská potápějící se loď podle něj chce stáhnout ke dnu i nevinné lidi a území suverénního státu. "To nedovolíme. Budeme se zasazovat o zřízení mezinárodního tribunálu a potrestání zločinných představitelů Ruska," dodal šéf české diplomacie.

Ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že Putinův režim znovu flagrantním způsobem pošlapává základní principy mezinárodního práva a ohrožuje tak nejen bezpečnost Evropy, ale samotnou podstatu současného světového uspořádání. "Jako předsednická země v Radě EU se Česko bude zasazovat o silnou a jednotnou reakci na tento nelegální a nelegitimní krok Ruska," uvedl resort.

Rusko zároveň podle úřadu vyhlášením mobilizace a hrozbami použitím zbraní hromadného ničení vyhrocuje již tak napjatou bezpečnostní situaci. "Znovu důrazně vyzýváme Ruskou federaci, aby okamžitě ukončila válku a stáhla svá vojska z území Ukrajiny," napsalo ministerstvo.

Česko podle něj odsuzuje zločiny, kterých se dopouštějí ruské ozbrojené síly na okupovaných ukrajinských územích. "Zmanipulovaná hlasování jsou pouze parodií na možnost svobodného vyjádření skutečné vůle jejích obyvatel, kteří jsou místo toho vystaveni zastrašování, nelidskému zacházení, brutálnímu mučení a vraždění," uvedlo ministerstvo. Česko tak bude nadále usilovat o vytvoření speciálního soudního tribunálu, který přivede ke spravedlnosti všechny představitele Ruska zodpovědné za akt agrese.

"Zmanipulované hlasování před hlavněmi samopalů není žádné referendum. Anexe je sprostá krádež a nesmíme to tolerovat! Vytrváme v pomoci Ukrajině, dokud v boji za svobodu a celistvost nezvítězíme," uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Česko nezákonné připojení ukrajinských území k Rusku nikdy neuzná, konstatoval ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). "Anektování okupovaných oblastí i zmanipulovaná referenda jsou porušením územní celistvosti Ukrajiny, její suverenity i mezinárodního práva," poznamenal. Dodal, že Česko nadále bude podporovat Ukrajinu a trvat na potrestání válečných zločinů.

Rusko se pokouší prostřednictvím účelových referend legitimizovat okupaci, míní vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Žádný demokratický stát podle něj nemůže takový výsledek uznat. "A tuzemským prokremelským šaškům vzkazuji: Pokud tohle obhajujete, je to stejné, jako kdybyste obhajovali Mnichov," dodal.

Související

Více souvisejících

válka na Ukrajině Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy