Česko bude muset akceptovat realitu v Afghánistánu, tvrdí Kulhánek

Česko bude muset po pádu Kábulu akceptovat realitu v Afghánistánu a usilovat o aktivnější spolupráci se zeměmi, které mají kontakty na Tálibán. V reakci na vývoj v Afghánistánu to dnes ČTK sdělil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Jaké budou vztahy České republiky s Tálibánem, je podle něj předčasné říkat. Označil za velký otazník, co se nyní bude v zemi dít a zda nevypuknou vnitřní ozbrojené konflikty.

"Po pádu Kábulu bude nutná větší dávka realismu v zahraniční politice a budeme muset akceptovat realitu v Afghánistánu," uvedl ministr. Úkolem diplomacie podle něj vždy, i za těch nejsložitějších podmínek, je navazovat a udržet alespoň základní komunikační kanály. "Už teď je jasné, že NATO a EU, včetně České republiky, budou v případě Afghánistánu muset usilovat o aktivnější spolupráci s regionálními hráči, jako jsou Pákistán, Čína nebo Katar, které mají kontakty na Tálibán," poznamenal.

To bude podle něj důležité například pro zvládnutí případné nekontrolované migrace z Afghánistánu. "Teď je tedy také předběžné říkat, jaké budou naše vztahy s Tálibánem," podotkl.

Dodal, že o nutnosti více komunikovat s klíčovými regionálními hráči mluvil na úterním mimořádném zasedání ministrů zahraničí Evropské unie k Afghánistánu. V zemi podle něj budou nyní probíhat pokusy sestavit nové vlády. "A je velký otazník, co se v zemi bude dít, a zda nevypuknou vnitřní ozbrojené konflikty uvnitř země," dodal.

Kulhánek dnes také na Českém exportním fóru ocenil, že se Česku podařilo v krátkém čase vypravit tři evakuační lety do Afghánistánu, zatímco jiné země dosud do Kábulu žádné letadlo neposlaly. "Myslím si, že bychom měli být právem hrdi na naši armádu, ale i naše diplomaty, kteří se podíleli na realizaci těch evakuačních letů," řekl.

Poznamenal, že samotná evakuace by nebyla možná, pokud by Česko nebylo schopno své afghánské spolupracovníky dostat na letiště. "Ta situace v Kábulu je nesmírně komplikovaná a já si myslím, že našim lidem se podařil malý zázrak, že dostali většinu těch lidí do bezpečí," řekl Kulhánek ještě před dnešním odletem třetího speciálu z Kábulu.

Související

NATO

Kulhánek by uvítal, kdyby nový šéf NATO pocházel z východního křídla

Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) by považoval za dobré, kdyby nový generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) vzešel ze zemí východního křídla aliance. Řekl to v rozhovoru ČTK. Nynějšímu šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi skončí na konci září příštího roku mandát.

Více souvisejících

Jakub Kulhánek Afghanistán

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 22 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy