Česko by mělo dát 45 milionů korun na humanitární pomoc v Afghánistánu

Česká republika by měla poskytnout 45 milionů korun na humanitární pomoc a na dary pro mezinárodní organizace působící v Afghánistánu. Ministerstvo zahraničí na to navrhuje přesunout 40 milionů, které vláda v červenci schválila na podporu afghánských obranných a bezpečnostních sil a udržitelného rozvoje země. Dalších pět milionů korun resort poskytne ze svého rozpočtu. Materiál, který má ČTK k dispozici, brzy projedná vláda.

Česko pomoc poskytovalo už v letech 2018 až 2020. Polovina ze 40 milionů pro letošní rok byla určena pro Afghánský rekonstrukční svěřenecký fond (ARTF), který je pod přímým dohledem Světové banky. Peníze měly jít na zemědělství, rozvoj venkova a vzdělávání. Druhá polovina měla sloužit na podporu afghánských obranných a bezpečnostních sil. Část zdrojů měla jít i na pokrytí bezpečnosti v Kábulu, což souviselo i s bezpečností diplomatických misí včetně českého velvyslanectví v Kábulu. Ambasáda je aktuálně dočasně uzavřena.

Z Afghánistánu se letos po téměř 20 letech stáhla spojenecká vojska. Většinu země následně ovládlo hnutí Tálibán. Vzhledem k napjaté situaci v Afghánistánu a potřebě humanitární odezvy chce ministerstvo prostředky přesunout a navýšit o dalších pět milionů.

Na programy Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) by mělo jít 20 milionů. Jsou zaměřené na stabilizaci a podporu vnitřně vysídleného obyvatelstva v Afghánistánu i afghánských uprchlíků v Íránu, Pákistánu a zemích Střední Asie, uvádí resort v předkládací zprávě.

O pět milionů méně by mělo jít na podporu programů Dětského fondu OSN v Afghánistánu (UNICEF), které jsou zaměřeny na ochranu žen a dětí před násilím a na odezvu na koronavirovou pandemii. Zbývajícími deseti miliony korun pak resort navrhuje podpořit program Rozvojového fondu OSN (UNDP) na stabilizaci a podporu zdrojů obživy obyvatelstva v zemi.

Související

Více souvisejících

Afghanistán

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 31 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy