Česko chce za předsednictví rozvíjet vztahy se zeměmi mimo V4, uvedl Bek

Česká republika využije svého předsednictví v Radě EU v druhé polovině příštího roku k budování vztahů se zeměmi, které jsou v Evropské unii v hlavním proudu. V dnes zveřejněném rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

Podle něj se Česko bude snažit budováním nových vztahů vyvážit tradiční regionální spojenectví s Polskem a Maďarskem, které vedou s Bruselem dlouholeté spory.

"Máme nastavený systém pro poměrně blízkou spolupráci s našimi protějšky ve Visegrádské skupině," řekl Bek. Do skupiny patří kromě Česka také Polsko, Maďarsko a Slovensko. "Je to správné a bylo to pro nás přínosné, ale musíme sáhnout i dál a vytvořit něco podobného také s dalšími zeměmi," dodal.

Česko stojí podle Beka na straně Bruselu proti Polsku a Maďarsku v řadě sporných témat: od přístupu k sexuálním menšinám po otázku nezávislosti polského soudnictví. "Naše pozice v jejich sporu o vládu práva s Evropskou unií bude rozhodně jiná než ta jejich," řekl.

Evropská komise (EK) minulý týden vyjádřila pochyby nad nezávislostí a nestranností polské justice poté, co tamní ústavní soud rozhodl, že některé články základních smluv o EU odporují polské ústavě. EK dala Polsku dva měsíce na přijetí nápravných opatření, jinak hrozí omezením přísunu evropských peněz. Podle Beka má rozhodnutí polské justice destabilizující účinek na celý region.

Česko by se podle Beka mohlo snažit uzavřít užší spojenectví v rámci EU například s Německem a Rakouskem při snahách o naplnění evropské iniciativy, podle níž by měl do roku 2035 skončit prodej automobilů se spalovacím motorem. Země by podle Beka společně mohly vyjednávat ústupky ohledně časového plánu zavádění cílů nebo ohledně možné finanční pomoci pro automobilový průmysl.

Česká vláda chce rovněž spolupracovat s Francií na tom, aby EU uznávala jadernou energii jako takzvaně čistý zdroj při snahách o snižování emisí skleníkových plynů.

"Proč nespojit síly" se spřízněnými státy v EU, když existují společné zájmy, řekl Bek. "Nejde o to opustit stávající spojenectví, ačkoliv se v některých věcech neshodneme, ale vytvořit nová také s jinými členskými státy," dodal.

Související

Více souvisejících

Mikuláš Bek diplomacie EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy