Česko-čínské fórum bylo odloženo. Kvůli Kuberovi a Hřibovi, zdůvodnil Mynář

Česko-čínské obchodní fórum plánované na konec letošního roku bylo odloženo. Čínská strana zástupcům Pražského hradu naznačila, že důvodem jsou kroky a postoje předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). ČTK to dnes řekl Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Miloše Zemana.

Vratislav Mynář v září řekl, že by se čeští a čínští podnikatelé měli opět sejít ještě do konce roku. Na fóru měla být podle něj podepsána investice čínského výrobce hliníkových automobilových součástek CITIC Dicastal, která plánuje s českou firmou Žďas postavit nový závod.

"Díky chování pana primátora Hřiba a plánované cestě Kubery je minimálně česko-čínské investiční fórum odloženo," řekl Mynář. Přesný důvod odložení podle něj nebyl organizátorům sdělen, bylo jim ale naznačeno, že za to mohou záležitosti kolem cesty Kubery a spory kolem Hřiba.

Kubera se rozhodl, že příští rok navštíví s podnikatelskou delegací Tchaj-wan, který Čína považuje za jednu ze svých provincií. Plánovaná cesta se nelíbí čínskému velvyslanectví v Praze, stejně jako jeho účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze.

Kuberu zkritizoval také prezident Miloš Zeman, podle kterého druhý nejvyšší ústavní činitel jedná proti ekonomickým zájmům České republiky. Podle hlavy státu bude mít Kuberova cesta dopad na české firmy v Číně. Předseda Senátu kritiku odmítá a poukazuje na to, že Tchaj-wan v ČR investuje mnohem více než Čína.

Hřib se do sporu s Čínou dostal především v souvislosti s vypovězením sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem. Vedení hlavního města vadilo, že smlouva obsahovala klauzuli o uznání jedné Číny. Peking o její změně odmítl jednat.

Rada hlavního města dnes rozhodla, že Praha uzavře sesterskou smlouvu s tchaj-wanským hlavním městem Tchaj-pej. Smlouvu musí ještě schválit pražští zastupitelé. Číně se v minulosti také nelíbila cesta Hřiba na Tchaj-wan.

Související

Čínská měna

V Praze začalo Čínské investiční fórum. ČR se má stát významnou výrobní bází

Dynamika vzájemného obchodu mezi Čínou a státy střední a východní Evropy se srovnává. Při zahájení Čínského investičního fóra to řekl místopředseda Stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců (Parlamentu) Cchao Ťien-ming. Zatímco v předchozích letech putovalo zboží zejména z Číny do evropského regionu, loni vývoz ze střední a východní Evropy do Číny rostl výrazně rychleji než dovoz z Číny.

Více souvisejících

česko-čínské fórum Vratislav Mynář Jaroslav Kubera Zdeněk Hřib Praha Miloš Zeman prezident čr

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy