Česko dá na digitalizaci 40 miliard korun z plánu obnovy, uvedl Bartoš

Česko vynaloží přibližně 40 miliard korun z Národního plánu obnovy (NPO) na rozvoj e-governmentu, elektronického obchodování a digitální transformaci. Na konferenci Digitální Česko to dnes uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). ČR má v rámci Národního plánu obnovy získat z EU celkem 180 miliard korun.

Jako jednu z priorit Bartoš zmínil zavedení celoevropské digitální identity a digitálního podpisu, posilování kybernetické bezpečnosti spolu s tím, jak se zvyšuje množství dat v kyberprostoru, a také vzdělávání IT odborníků. Základem je strategie Digitální Česko, která vznikala několik posledních let.

"V době covidu a války na Ukrajině se ukázalo, jak důležitá je digitální transformace, tedy digitalizace státu a jeho služeb. Protože to je stát, který vstupuje nejen do života občanů, ale i firem, které se státem komunikovat musí," uvedl Bartoš.

Podle místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové (za ANO) je Česko v evropském indexu digitální ekonomiky na 18. místě. Exceluje v elektronickém obchodování, naopak zaostává v nákladech na širokopásmové připojení nebo se potýká s nedostatkem digitálně kvalifikovaných pracovníků.

"Pokud se chceme posouvat dále, tak to není o čerpání dotačních programů, ale o vytvoření inovačního prostředí, ve kterém se budou instituce digitalizovat a vytvářet nové technologie," uvedl na dnešní konferenci bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

V rámci předsednictví v EU se chce Česko podle Bartoše mimo jiné zaměřit občana a jeho data na jednotném evropském trhu.

Kvůli dopadům pandemie covidu Evropská unie připravila pro členské státy mimořádný fond, NPO je podkladem pro jeho čerpání. Česká republika má možnost získat asi 180 miliard korun. V souvislosti s uprchlickou krizí v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu by ČR mohla dostat dalších deset až 15 miliard korun, řekl dříve Bartoš.

NPO je rozdělen na šest hlavních oblastí, které z něj budou financovány. Jde o infrastrukturu a takzvanou zelenou transformaci, digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, a zdravotní prevenci. ČR musí průběžně plnit nastavené úkoly. Podporu z plánu obnovy je možné čerpat nejvýše do 31. prosince 2026.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktuální počasí: Silný vítr doprovodí studenou frontu, platí výstraha

Velikonoce má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí, ve čtvrtek jim ale bude předcházet přechod studené fronty přes Česko. Meteorologové v souvislosti s ní varují před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy