Česko daruje Řecku milion eur na posílení ochrany hranic EU před "migračním tlakem"

Česká republika daruje Řecku milion eur (asi 26,4 milionu korun) na posílení ochrany vnějších hranic Evropské unie. Peníze jsou určeny na technické vybavení a posílení personálních kapacit řecké pohraniční policie. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová. Peníze budou poskytnuty z programu vnitra Pomoc na místě.

"Už v březnu jsme Řecku oznámili, že jim pomůžeme čelit migračnímu tlaku na řecko-turecké hranici. Po specifikaci požadavků z řecké strany zde máme další konkrétní pomoc, která posílí ochranu vnější hranice EU před nelegálními migranty," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Za darované peníze pořídí Řecko vozidla, lodě, čluny, termokamery, dalekohledy a telekomunikační zařízení. "Současně se posílí kapacity pohraniční policie prostřednictvím specializovaných školení," doplnila Dlubalová.

Česko podle mluvčí už na přelomu února a března poslalo do Řecka materiál v hodnotě 4,5 milionu korun a zároveň vyslalo na hranici EU 27 českých policistů. Další materiální pomoc za 4,4 milionu v dubnu do země dopravili čeští hasiči.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy