Česko hodlá v čele EU prosazovat další podporu Ukrajiny, řekl Lipavský

Česko hodlá během svého předsednictví v Radě Evropské unie klást důraz na další podporu Ukrajiny, jejíž kandidaturu do EU by mohl schválit tento týden summit unijních lídrů. Novinářům to dnes po jednání s kolegy z ostatních členských zemí řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský, který za českou vládu symbolicky převzal předsednickou roli pro příští ministerská zasedání.

S kolegy debatoval například o tom, jak se pokusit pomoci vývozu ukrajinského obilí znemožněnému ruskou blokádou a jak zároveň bojovat s ruskou propagandou, podle níž za nedostatek potravin mohou unijní sankce.

Ministři se dnes vyjadřovali mimo jiné k tomu, zda by Ukrajina v souvislosti s pokračující ruskou invazí měla získat postavení kandidáta členství v evropském bloku. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell před jednáním prohlásil, že neví o námitkách žádné z unijních zemí. Také Lipavský vidí šanci na jednomyslné schválení statusu summitem optimisticky, zejména proto, že takový krok minulý týden podpořili lídři Francie, Německa a Itálie při návštěvě Kyjeva.

"Vnímám, že válka pokračuje a že i partneři na Západě rozumí tomu, že se něco stát musí. Že musí udělat nějaký krok, pokud nemá Evropská unie ztratit v očích Ukrajinců důvěryhodnost," hledal dnes vysvětlení pro rostoucí podporu ukrajinské kandidatury Lipavský. Zároveň však nechtěl předpovídat, zda Kyjev získá souhlas šéfů všech 27 unijních států. Udělení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku minulý pátek doporučila Evropská komise a dnes se pro něj vyslovil například ministr zahraničí Nizozemska Wopke Hoekstra, jehož země patřila dosud k těm nejskeptičtějším.

Podle Lipavského může být schválení kandidatury milníkem ve vztahu k EU, bude však potřeba další práce, která se bude týkat půlročního českého předsednictví. To oficiálně začne 1. července.

"Je potřeba podporovat dále Ukrajinu, aby obstála v té válce, kterou proti ní vede Rusko, a je potřeba pokračovat i v humanitárních aktivitách," uvedl Lipavský. Unijní země hodlají dále poskytovat Kyjevu zbraně potřebné k odražení ruské ofenzivy na východě a jihu země či přispívat k financování akutních potřeb ukrajinského státu. Česko se kromě toho spolu s několika dalšími zeměmi snaží docílit toho, aby EU vyčlenila další peníze na péči o ukrajinské uprchlíky.

Mezi hlavní témata, o nichž se dnes ministři hovořili, byla pokračující ruská blokáda ukrajinských přístavů, která vede k nedostatku obilovin zejména v afrických zemích. Také tento problém se patrně bude řešit za českého předsednictví, neboť snahy o zajištění dostatečného vývozu zatím nevedly k výsledkům. "Je to promyšlený pokus, jak ve světě způsobit hlad k vytvoření tlaku. Na svět, na Evropskou unii, na Ukrajinu," prohlásil po jednání Borrell.

Unijní diplomacie se podle něho v současnosti snaží africkým zemím vysvětlit, že za nedostatek potravin nemohou unijní sankce, které se na jejich vývoz nevztahují, ale ruská blokáda. Moskva však tvrdí opak a podle některých ministrů včetně Lipavského je zatím její propaganda v Africe úspěšnější. Borrell prohlásil, že odeslal všem africkým ministrům zahraničí dopis, kde situaci objasňuje.

EU podle Borrella doufá, že se podaří dosáhnout dohody v rámci OSN, a podporuje plán vytvoření bezpečného námořního koridoru, kterým by se mohl vývoz ukrajinské pšenice a dalších zemědělských produktů opět rozjet. Dosavadní pokusy o jednání, v němž se k roli prostředníka hlásí Turecko, však posun nepřinesly. "Další varianta je, že to bude Ukrajina schopna zabezpečit svými vojenskými silami, na to by ale musela dostat příslušné prostředky a to je potom na konkrétních státech, které takové systémy mají," řekl Lipavský, podle něhož Česko vojenské vybavení pro zabezpečení ukrajinských lodí poskytnout nemůže.

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský EU (Evropská unie) Ukrajina

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 53 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Schopnost Ukrajiny bránit se ruským útokům je stále horší. Bez pomoci USA se situace nezlepší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy