Česko je podle Fialy na křižovatce, je šance ukončit osm let populistické vlády

Česká republika je na křižovatce a má šanci ukončit osm let populistické vlády, řekl dnes u voleb v Brně předseda ODS a lídr jihomoravské kandidátky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petr Fiala. Řekl, že chce vyhrát, aby mělo po volbách Spolu nejsilnější pozici do jednání o nové vládě.

Podle Fialy by lidé měli jít k volbám a podpořit změnu, aby nebyla možná vláda populistů s extremisty. Volby do Sněmovny se konají dnes a v sobotu.

Fiala odvolil v ZŠ Zemědělská v Brně, kam přišel s rodinou. "Procenta si netroufám tipovat, ale není to tak důležité. Chceme vyhrát. Ale co pokládám za nejdůležitější, je to, aby lidé podpořili změnu v ČR," řekl novinářům.

"Máme šanci ukončit těch osm let populistické vlády, která nevede k žádným výsledkům, vše se jen zdražuje a nepodařilo se pohnout s ničím podstatným jako například důchodová reforma a další věci," dodal v kritické narážce na nynější menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD.

Lidé podle něj teď mají šanci změnit politiku. "Pokud se nám to nepovede, tak hrozí, že tu budou vládnout populisté s extremisty a s ničím nepohnou a ještě nás budou posouvat na východ a to je něco, co já nechci," řekl předseda ODS a vyzval veřejnost, aby šla k volbám. "Je to obrovské právo a každý hlas má váhu. Ukázalo se, že i velmi málo hlasů mohlo rozhodnout, jakým směrem se bude politika vyvíjet. S velkou pokorou čekám, jak voliči rozhodnou. My jsme tvrdě pracovali, dnes a zítra sklízíme úrodu a zítra (v sobotu) odpoledne uvidíme, jaká ta úroda je," řekl Fiala.

Před čtyřmi lety vyhrálo volby hnutí ANO před ODS a Piráty. Dále se do Sněmovny dostali zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Na jižní Moravě dostalo nejvíc hlasů také hnutí ANO před ODS a Piráty.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ODS volby 2021 Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy