Česko má oficiálně novou vládu. Zeman jmenoval Fialův kabinet

Prezident Miloš Zeman dnes netradičně na zámku v Lánech jmenoval členy nové vlády Petra Fialy (ODS). Tvoří ji ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostové a nezávislí (STAN). Hlava státu jmenovala kabinet v podobě, v jaké mu ho Fiala navrhl před měsícem. Prezident původně oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Jmenován zatím nebyl Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Řízením ministerstva zemědělství je dočasně pověřen předseda lidovců Marian Jurečka.

Ve vládě obsadí šest postů občanští demokraté, tři získali lidovci a dvě místa TOP 09. Starostům připadla čtyři ministerská křesla, Pirátům tři. Oproti dosavadnímu kabinetu ANO a ČSSD vznikla místa tří členů vlády bez portfeje. Koalice Spolu a Pirátů a STAN se rozhodly i s ohledem na předsednictví ČR v EU zřídit post ministra pro evropské záležitosti, obnovit funkci ministryně pro vědu, výzkum a inovace a zřídit ministra pro legislativu, který bude předsedat Legislativní radě vlády.

Zeman minulý pátek oznámil, že odmítá jmenovat Lipavského ministrem zahraničí. Vyčetl mu vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce nebo nízkou kvalifikaci. Fiala ale po pondělní schůzce s hlavou státu překvapivě oznámil, že Zeman jmenuje všechny ministry podle jeho návrhu. Dnes při ceremoniálu kancléř Vratislav Mynář Lipavského nejprve nazval magistrem, následně se opravil a uvedl, že je bakalář.

Jmenování kabinetu se nezvykle neuskutečnilo na Pražském hradě, ale v Lánech, kde od konce listopadu prezident pobývá po své měsíc a půl dlouhé hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici.

Ministři po ceremoniálu položili věnec k hrobu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, na závěr společně zazpívali českou hymnu. Poté odjeli zpět do Strakovy akademie, kam dorazili po 12:35.

Fialův kabinet musí podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) už dnes rozhodnout, zda pošle do Sněmovny žádost o prodloužení nouzového stavu. Tisková konference je v plánu na 13:45.

O důvěru hodlá kabinet požádat poslance v polovině ledna, ve Sněmovně má většinu 108 hlasů. Do té doby plánuje dopracovat své programové prohlášení. V programové části koaliční smlouvy slibuje nová koalice například prosazení důchodové reformy, růst výdajů na obranu i na kulturu nebo pravidelnou valorizaci plateb do zdravotnictví za tzv. státní pojištěnce, tedy například děti, penzisty a nezaměstnané. Strany se zavázaly udržet učitelské platy nejméně na 130 procentech průměrné mzdy. Chtějí také obnovit "havlovskou" zahraniční politiku zaměřenou na podporu demokracie, lidských práv a občanské společnosti.

Na kabinet čekají některá bezodkladná rozhodnutí, zejména ohledně boje s epidemií covidu-19. Bez žádosti vlády a jejího schválení poslanci přestane o Vánocích platit nouzový stav, kabinet tak podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) musí už dnes rozhodnout, zda žádost do Sněmovny pošle. Přepracovat se vláda chystá také státní rozpočet na příští rok. Končící kabinet navrhl rozpočet se schodkem 377 miliard korun, nastupující chce deficit snížit pod 300 miliard.

Zeman popřál nově jmenované Fialově vládě, ať po ní něco zůstane

Zeman popřál po dnešním jmenování na zámku v Lánech vládě Petra Fialy úspěch a to, aby po ní něco zůstalo. Kabinet má podle něj před sebou příležitost vyrovnat se s covidem-19 či energetickou krizí. Fiala uvedl, že sestava ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) se musí pustit do práce od prvního okamžiku. Ministři podle něj vloží všechnu energii do naplňování programu.

Zeman ve stručném proslovu k novým ministrům uvedl, že by kabinetu mohl popřát jen úspěch, ale to není příliš konkrétní. "Chtěl bych vám proto popřát, aby za vámi něco užitečného zůstalo. Zní to sice samozřejmě, ale samozřejmé to není," řekl. Některé udržovací vlády se podle něj nikdy do dějin nezapíšou, další se do dějin zapsaly v negativním smyslu. "Ať vás nikdy nic podobného nepotká," doplnil.

Zeman uvedl, že za jeho vlády započala cesta ke krajské samosprávě nebo se uskutečnila privatizace bank. "Před vámi je příležitost vyrovnat se s covidem, vyrovnat se s energetickou krizí a samozřejmě i s rozpočtem a obecně s hospodařením státu. Na této příležitosti se buď, jak říkával (někdejší premiér) Petr Nečas (ODS), uděláte, nebo odděláte. Přeji vám to první," konstatoval prezident.

Fiala uvedl, že jeho koaliční vláda si je vědoma odpovědnosti, kterou přebírá. "Voliči do nás vložili naději na změnu a lepší budoucnost pro ně a další generace," řekl. Kabinet podle něj nezačíná v lehké pozici, řada věcí je v Česku zanedbaná. "Čelíme obrovským problémům, ať už je to covid, ceny energií, zdražování, inflace a vše, co ji doprovází," konstatoval.

Brzy budou Vánoce, ale kabinet odpočívat nebude, řekl Fiala. "Čeká nás spousta práce, chceme ji dělat trochu jinak než naši předchůdci," dodal. Nová vláda bude podle něj řešit problémy víc systematicky a s rozmyslem než kabinet Andreje Babiše (ANO). "Chceme, aby za nás mluvila naše práce a její výsledky," řekl.

Kabinet podle něj tvoří tým lidí, kteří mají zkušenosti, nadání a kompetenci. "Všechny nás spojuje, že budeme plně respektovat naše společné programové prohlášení a budeme ho naplňovat v domácí a zahraniční politice. Ale především vložíme do naplnění programového prohlášení všechny svoje síly, znalosti a energii. Víme, že to nebude jednoduché, ale jsem přesvědčen, že to společně zvládneme," dodal.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR Miloš Zeman Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy