Česko mění semafor: Portugalsko je méně rizikové, cesty z Británie bez omezení

Při cestách z Británie do Česka přestanou od úterý platit veškerá omezení. Totéž platí pro Slezské vojvodství v Polsku, ministerstvo zdravotnictví oba regiony zařadilo mezi státy s nízkým rizikem nákazy koronavirem. Portugalsko se na základě dnešní aktualizace takzvaného semaforu přesunulo z vysoce rizikové do středně rizikové kategorie, takže Češi už při návratu z této země nebudou muset předkládat negativní test na covid-19.

Jak ukazuje semafor, v kategorii vysoce rizikových států zůstává ze zemí Evropské unie pouze Švédsko. Pro jeho občany ale od středy odpadne povinnost dokládat důvod cesty do Česka, řekl dnes novinářům náměstek ministra zahraničí Martin Smolek.

Dosud mohli švédští občané přicestovat pouze kvůli práci, rodině, ze zdravotních důvodů nebo v naléhavých mimořádných situacích. Vstup za účelem turistiky možný nebyl. Od středy by se měl režim změnit a Švédové by do Česka mohli přijíždět i bez udání důvodu, nadále by ale museli dokládat negativní test na covid-19. Uvolnění podle náměstka souvisí se změnou cestovního režimu na vnějších hranicích EU, která má nastat ve středu.

Při cestování ze zemí s nízkým rizikem nákazy neplatí pro Čechy ani pro cizince při vstupu do ČR žádná omezení. Při cestě ze země se středním rizikem musí mít test na koronavirus pouze cizinci. Při příjezdu ze zemí s vysokým rizikem musí negativní test doložit cizinci i Češi, nebo podstoupit dvoutýdenní karanténu.

Související

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.
Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví cestování portugalsko Česká republika Velká Británie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 18 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy