Česko na úrovni Střední Asie? Deníky šijou do Babiše a Zemana

Obnovení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo není podle deníků Hospodářské noviny a Právo překvapivé. Podle HN lze konstatovat, že Česko je zatím plnohodnotný právní stát, kde ani nejvyšší funkce v exekutivě není poukázkou na beztrestnost. Pokud ale dojde na abolici, tedy zastavení trestního stíhání, posune to stát mentálně do Střední Asie.

Podle HN není divu, že nejvyšší státní zástupce postup dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha zpochybnil a rozhodl, že Babiš bude stíhán dál. Při čtení rozhodnutí, kterým Šaroch zastavil stíhání, bylo podle HN těžké ubránit se pochybnostem. Celý materiál byl psán, jako by směřoval k obžalobě, ale závěr byl opačný. Podle HN je zřejmé, že by měl Andrej Babiš z pozice premiéra co nejdříve odejít.

Deník poukazuje i na audit Evropské komise, podle kterého je Babiš ve střetu zájmů. "Je krajně nezdravé, když klíčový politik musí řešit stále dokola své vlastní problémy, včetně hrozby vězení, co mu přirozeně ubírá prostor pro řešení reálných problémů země," píšou HN.

Komu záleží na rovnosti před zákonem, může si podle HN zatím úlevně vydechnout, protože mechanismy právního státu v Česku fungují. "I proto by bylo dobré nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana hájit, pokud se mu vládní garnitura pokusí pomstít skrze nový zákon o státních zástupcích. Kromě hrozby většího politického vlivu na obsazování klíčových míst veřejné žaloby v něm půjde také o jeho hlavu," uzavírají komentář HN.

Ani podle deníku Právo není rozhodnutí nejvyššího státního zástupce v kauze Čapí hnízdo překvapivé. List si v kauze všímá zejména abolice, o jejímž udělení Babišovi hovořil v září prezident Miloš Zeman a ve středu od záměru upustil. Podle Práva by v případě abolice poprvé nastala situace, kterou tvůrci Ústavy do své fantazie nepojali. "Vypointovat celý příběh výjevem, kdy si předseda vlády sám uděluje milost v trestní věci, na to by se nezmohl ani Borovský nebo Hašek. Vlastně by tím skončila politická satira jako obor," uvádí Právo. Pro prezidenta podle deníku není nutné vystřílet veškerou munici už nyní, je výhodnější respektovat přání premiéra a abolici si schovat na dobu, až mu skutečně poteče do bot.

Komentátor Mladé fronty Dnes (MfD) naopak označil zrušení rozhodnutí o zastavení stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové za alibistické. "Těžko říct, zda lze po těch letech vyšetřování najít ještě nějaký nový důkaz," píše deník.

"Politikou fascinovaná část republiky řeší už několik let Čapí hnízdo, ačkoli je čím dál méně pravděpodobné, že by někdy skončilo pravomocným odsouzením," uvádí zase komentátor Lidových novin (LN).

MfD i LN vydává nakladatelství Mafra z holdingu Agrofert, který Babiš dříve vlastnil a později kvůli zákonu o střetu zájmů přesunul do svěřenských fondů. Podle aktuálního auditu Evropské komise ale Babiš svěřenské fondy, a tedy i své bývalé firmy dále ovládá. A právě tento audit představuje podle MfD i LN pro premiéra větší problém než kauza Čapí hnízdo.

"Nejjednodušší by bylo, kdyby firmu buď prodal, nebo odešel z vlády," píšou LN. K ničemu takovému se ale podle deníku Babiš nechystá a stát se možná bude proti auditům bránit soudně. "Taková pře s Bruselem bude úmorná, ale svým způsobem by byla i očistná," doplňuje komentátor LN.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Čapí hnízdo Miloš Zeman Pavel Zeman Noviny / tisk evropská komise

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

před 44 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy