Česko nedopadne jako Itálie, tvrdí Zeman. Opatření proti šíření koronaviru podpořil

Prezident Miloš Zeman podporuje opatření zavedená v boji proti šíření nového typu koronaviru. Pokud se někomu zdají drastická, má si uvědomit, že při jejich nezavedení by mohly nastat smrtelné případy onemocnění. Zeman to dnes řekl televizi Nova. Prezident si nemyslí, že by se situace vyhrotila jako v Itálii, která zavedla karanténu v celé zemi. Varoval před nákupní horečkou.

Zeman řekl, že podporuje opatření, která vláda a Bezpečnostní rada státu zavedly. Zakázaly akce s účastí nad 100 lidí nebo uzavřely základní, střední i vysoké školy.

"Nikdo z nás by nechtěl, abychom dopadli jako v Itálii," řekl prezident s odkazem na vysoký počet nakažených v této zemi. "I když vám třeba budou připadat drastická, uvědomte si, že kdybyste je neprovedli, mohly by přijít i třeba ty smrtelné případy," řekl Zeman k zavedeným opatřením. Označil za velkou záhadu, proč se situace v Itálii vyvinula v epidemii s daleko horšími následky než v dalších zemích.

Zeman odmítl kritiku vlády za nedostatečnou komunikaci. Označil takové výtky za hloupé, protože vláda pořádá "několik tiskových konferencí denně".

Prezident si nemyslí, že by se situace v České republice vyvinula podobně jako v Itálii, tedy například až do vyhlášení karantény v celém státě. Zároveň varoval před nákupní panikou. Velké obchody podle něj mají dostatek trvanlivých potravin a jediným problémem je jejich rozvoz ze skladů přímo do prodejen.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy