Česko nesouhlasí se závěry auditu o Babišovi, uvedla Dostálová

České orgány nesouhlasí se závěrem unijního auditu střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) dnes novinářům řekla, že proti sobě stojí dva právní názory, mezi kterými by měl rozhodnout jedině nezávislý soud.

Úřady podle ní analyzují možné kroky, které by k získání soudního rozhodnutí vedly. Audit jako takový u Soudního dvora Evropské unie podle kabinetu napadnout nelze.

Evropská komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, která konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože spolurozhoduje o směřování unijních peněz a současně ovládá Agrofert. Dostálová dnes řekla, že komise se v auditu opřela zejména o český zákon a dospěla k výkladu, s kterým české orgány nesouhlasí. "Zastávají právní názor opřený o argumenty zaslané Evropské komisi, že k porušení předpisů nedošlo," konstatovala Dostálová.

Mluvčí Evropské komise dnes novinářům řekl, že Česko nemusí na základě auditu vracet Evropské unii žádné peníze. České úřady nepožádaly o proplacení žádných dotací, které byly předmětem auditu. "Závěrečná zpráva ani navazující korespondence neobsahuje žádné korekce. Tedy ČR nemusí vracet žádné dotace zpět do Bruselu. Kdo tvrdí opak, tak se mýlí," uvedla Dostálová.

"Pokud Česká republika platila tyto peníze z národních zdrojů, to znamená, že je nechtěla ani po Evropské unii, stále to je zcela jasné - peníze, které načerpaly firmy v holdingu neoprávněně v rozporu se zákonem, zaplatí čeští daňoví poplatníci," uvedl dnes předseda Pirátů Ivan Bartoš. Situace by v takovém případě z pohledu ČR byla podle šéfa STAN Víta Rakušana možná ještě závažnější.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že podle jejích informací české řídicí orgány od chvíle účinnosti zákona o střetu zájmů neposkytly žádnou dotaci firmám Agrofertu. Zdůraznila, že hovoří o kohezních dotacích, nikoliv zemědělských, o kterých EK ještě rozhoduje. "Chtěla bych říct, že v naší zemi se postupuje podle zákona. Postup je dán konkrétními předpisy," uvedla. Politici podle ní do úřednického rozhodování o dotacích nevstupují.

Ze závěrečných dokumentů si podle Dostálové každý může o odlišných právních pozicích obou stran "udělat obrázek". "Česká argumentace vychází z odborně právní argumentace bez ohledu na to, koho se podstata právního sporu týká. Reakce připravují odborníci několika resortů, kteří se zaměřují na odbornou, primárně právní stránku věci," uvedla Dostálová.

Komise by měla posuzovat fungování českých řídicích a kontrolních systémů dotací podle evropského právního rámce. "To je finanční nařízení EU, to však definuje střet zájmů velmi obecně," dodala Dostálová. EK se opřela o svůj výklad českého zákona o střetu zájmů, se kterým však české orgány nesouhlasí. "K porušení předpisů nedošlo, což je také důvod, proč analyzují možné právní kroky, které by vedly k získání soudního rozhodnutí," uvedla.

Z judikatury evropského soudu však vyplývá, že audit napadnout žalobou pro neplatnost není možné. "Neboť sám o sobě nezakládá právní účinky a nelze ho považovat za konečný," uvedla Dostálová. Schillerová dodala, že úřady proto hledají jinou cestu, jak se u soudu bránit. "Základem je, že musí existovat nějaké rozhodnutí EK nebo evropských orgánů, které bychom mohli napadnout," vysvětlila.

Podstatou sporu by podle ní mělo být, že EK vykládala české právo. "Vůbec nezáleží, jestli se jedná o Agrofert. Auditoři vyložili český zákon o střetu zájmů, vyložit český zákon může český soud, případně evropský, kdybychom se dostali do jiné fáze řízení," řekla Schillerová.

Piráti: Z 20 mld. Kč od státu pro firmy Agrofertu za tři roky byly dotace 6 mld.

Z více než 20 miliard korun, které podle Pirátů dostaly firmy z holdingu Agrofert od státu za tři roky, evropské i národní dotace celkem tvořily zhruba šest miliard korun. Zbytek tvořily veřejné zakázky. Na dotaz ČTK to dnes uvedl protikorupční analytik poslaneckého klubu Pirátů Janusz Konieczny. Piráti už dříve uvedli, že společnosti dostaly od konce roku 2017 do prosince 2020 na dotacích či veřejných zakázkách 20,21 miliard korun.

Podle Agrofertu jsou pirátské výpočty nepravdivé a nadsazené. Firma podle svého mluvčího Karla Hanzelky trvá na tom, že vše dělala podle zákona a že žádný střet zájmů není.

Evropská komise (EK) v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, podle níž je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů a Agrofert nemá nárok na žádné dotace ze strukturálních fondů EU od 1. září 2017, kdy nabyla účinnosti novela českého zákona o střetu zájmů. Všechny unijní dotace v řádu stovek milionů korun, o které Agrofert od té doby usiloval, by podle auditu muselo Česko vracet.

Mluvčí EK dnes řekl, že Česko nemusí na základě auditu vracet Evropské unii žádné peníze. České úřady totiž nepožádaly o proplacení žádných dotací, které byly předmětem auditu.

Babiš vložil v roce 2017 akcie svých firem do svěřenských fondů. Podle závěrečné zprávy auditu ale Babiš fondy ovládá, a je tak ve střetu zájmů. Babiš označil audit za účelový a zmanipulovaný.

Bývalý eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger v prosinci 2018 prohlásil, že komise nebude kvůli podezření na konflikt zájmů Česku proplácet žádné peníze pro Agrofert až do ukončení auditů. České ministerstvo financí na to reagovalo vyjádřením, že nebude žádné takové žádosti k proplacení do Bruselu odesílat.

"Z výročních zpráv Agrofertu lze vyčíst, že každým rokem získaly společnosti z koncernu Agrofert přibližně dvě miliardy korun na dotacích - jedná se ovšem nejenom o evropské dotace (nárokové i nenárokové), ale i národní dotace," uvedl Konieczny.

Neoprávněně získávané dotace a zakázky lze podle Konieczného počítat od 6. prosince 2017, kdy se Babiš stal premiérem a od daného data byl podle auditu porušován zákon o střetu zájmů.

Nezákonně přidělené zakázky lze ale podle analytika počítat už od 3. února téhož roku. Od tohoto data společnosti z koncernu dokládaly nepravdivé informace o svém skutečném majiteli poté, co byly vložené do svěřenských fondů, a tím začal být porušován zákon o zadávání veřejných zakázek, uvedl.

"Se zavádějícími výpočty Pirátské strany určitě nesouhlasíme. V mnoha oblastech jsou nepravdivé, nadsazené, navíc sčítají zcela nesrovnatelné oblasti. Pokud naše firmy uspějí ve veřejných zakázkách, je to proto, že nabídly pro stát nejvýhodnější cenu," sdělil ČTK mluvčí koncernu Hanzelka.

Evropská komise se podle Konieczného v prvním auditu týkajícím se kohezních fondů zabývala určitým vzorkem dotačních projektů v řádech stamilionů korun a přímo uvedla doporučení, aby Česko podle závěrů analogicky vyhodnotilo i další dotace neuvedené přímo v auditu.

"Jelikož (EK) dospěla k jednoznačnému závěru, že zákon o střetu zájmů byl při přidělení dotací porušen, a tato ustanovení v zákoně se týkají všech dotací a zakázek, tak česká strana by nyní měla jednak zastavit přidělování a proplácení dotací a zakázek společnosti z koncernu Agrofert, a jednak vymáhat prozatím nezákonně přidělené zakázky a dotace," poznamenal.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 4 hodinami

před 4 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 6 hodinami

NATO vyslyšelo Zelenského. O protivzdušné obraně bude jednat s Ukrajinou už zítra

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy