Česko podpoří centra pro uprchlíky z Venezuely

Česká republika podpoří dvě centra pro nejchudší matky s dětmi, které uprchly z krizí zmítané Venezuely. Na twitteru to sdělil český ministr zahraničí Tomáš Petříček, který dnes v Bogotě končí třídenní návštěvu Mexika a Kolumbie. Šéf české diplomacie upřesnil, že Česko hodlá do uvedených dvou center investovat pět milionů korun.

Ministr přitom poukázal na to, že z Venezuely už uprchlo téměř pět milionů lidí. Z toho asi třetina zamířila do Kolumbie, "která jim nezabouchla dveře před nosem. Další přicházejí...," napsal Petříček.

"Obdivuji, jak Kolumbie zvládá příval tisíců lidí denně. Během návštěvy předám humanitární pomoc České republiky, jejímž cílem je posílit kolumbijské instituce tak, aby se navýšily jejich kapacity k přijetí uprchlíků z Venezuely," uvedl ministr ještě před svou cestou do Latinské Ameriky.

Na programu jeho jednání v Bogotě byly kromě politické a humanitární krize ve Venezuele také mírový proces v Kolumbii, vzájemný obchod a možné otevření kolumbijské ambasády v Praze.

Před příletem do Bogoty jednal Petříček v Mexiku o obchodní spolupráci. Doprovázeli ho podnikatelé z obranného průmyslu a velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek, který v zemi podepsal memorandum o bezpečnostní spolupráci.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy