Česko pošle do Číny armádní speciál s humanitární pomocí, schválila vláda

Česko vyšle do Číny armádní speciál s humanitární pomocí od měst, krajů, firem či Pražského hradu. Na návrh ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) to dnes schválila vláda, informoval ČTK vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Termín odletu zatím není určen. Ministerstvo zahraničních věcí dnes v tiskové zprávě uvedlo, že letoun by mohl do Číny zamířit na přelomu února a března. Poveze až sedm tun materiálu, napsal resort. Oficiální česká státní pomoc kvůli epidemii koronaviru zamíří do Číny tento týden z Vídně, dopravu do města Wu-chan spolufinancuje Evropská unie.

O vyslání speciálu s humanitární pomocí, rouškami, dezinfekčními a hygienickými prostředky požádal minulý týden Petříčka prezident Miloš Zeman. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes před zasedáním kabinetu novinářům řekla, že z hlediska rozpočtu s vysláním speciálu nemá problém, hradit let do Číny bude diplomacie z prostředků určených na humanitární pomoc. Podle Hamáčka by se cena letu měla vejít do pěti milionů korun.

Na organizaci pomoci bude spolupracovat Český červený kříž a Čínský červený kříž, který bude koordinačním příjemcem pomoci na čínské straně. Materiál je vybrán podle požadavků čínských provincií, měst a univerzit, které v Česku mají své partnery. "Počítáme s tím, že vládní speciál bude mít na palubě až sedm tun materiální zdravotnické pomoci. Nyní projednáváme příslušná povolení s čínskými úřady tak, aby letoun mohl do Číny zamířit na přelomu února a března," uvedl v tiskové zprávě Petříček.

#TZMZV: Vláda rozhodla o vyslání vládního speciálu s humanitární pomocí do Číny. Až 7 tun materiální pomoci shromažďují Kancelář prezidenta republiky, kraje, obce, firmy a neziskové organizace. #coronavirus → https://t.co/J2xqEPnEoW https://t.co/ljZ5L5Srij

— MZV ČR (@mzvcr) February 17, 2020

Premiér Andrej Babiš (ANO) po zasedání kabinetu řekl, že let by se měl uskutečnit mezi 18. únorem a 15. březnem. "Je třeba vyřešit technikálie, cla a přelety, let zajistí stroje Armády ČR," řekl Babiš. Hamáček dodal, že odlet se přizpůsobí i tomu, aby stroj mohl z Číny evakuovat případné zájemce z řad českých občanů. Dodal, že aktuálně se ale nikdo o tuto pomoc nehlásí.

Materiál do speciálu poskytly města, kraje, firmy, ministerstvo zahraničních věcí, Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce a Kancelář prezidenta republiky. "Pan prezident v rámci Kanceláře prezidenta republiky inicioval finanční sbírku na humanitární pomoc Číně, vybralo se 150.000 korun," uvedl minulý týden mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Na palubě by měla být i humanitární pomoc z Vysočiny. Dárci podle vyjádření třebíčského starosty Pavla Pacala shromáždili takřka 400 kilogramů zdravotnického materiálu včetně roušek a dezinfekce. O pomoc je požádalo čínské město I-čchang z provincie Chu-pej.

Státní pomoc v hmotnosti zhruba 4,5 tuny měla podle předchozích informací zamířit do Číny dnes z Vídně. Diplomacie dnes hovoří o tom, že pomoc by měla odletět z Vídně tento týden. "A to speciálem kofinancovaným Evropskou komisí. Tento let přepraví také pomoc poskytnutou Rakouskem, Maďarskem a Slovinskem," uvedla diplomacie. Hamáček vysvětlil, že se bude jednat nejspíš o druhou polovinu týdne, prodlení způsobují hlavně jednání s čínskou stranou i například nutnost vyjmout stroj z celního řežimu.

ČR také přispěla šesti miliony korun na program podpory nejen Číny a dalších virem postižených a ohrožených zemí.

Součástí programu vyhlášeného Světovou zdravotnickou organizací je také výzkum a vývoj účinné léčby a prevence nemoci COVID-19.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR Jan Hamáček Tomáš Petříček Alena Schillerová Česká republika Čína ministerstvo zahraničí Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy