Česko pošle do Libanonu léky a pomůcky, uvažuje i o lékařích

Česko prověří možnost vyslat do Libanonu lékaře. Informovalo o tom dnes ministerstvo vnitra. Blízkovýchodní země se vzpamatovává z úterního ničivého výbuchu chemikálií v bejrútském přístavu. Vnitro má v plánu poslat příští týden do Libanonu léky a zdravotní pomůcky, jejichž seznam dnes převzalo od libanonské velvyslankyně Rúly Hamdánové.

Do Bejrútu odletělo 36 českých záchranářů, kteří jsou cvičení na vyprošťování lidí z trosek, ve středu večer. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka dnes před 13:00 ČTK řekl, že tým nyní čeká na informace, na jakou pozici by měli být záchranáři vysláni. Jak dlouho v Bejrútu zůstanou, není rozhodnuto. Odhadl, že to bude pět nebo šest dnů. "Je to dáno tím, jak dlouho může člověk přežít v sutinách, to je tak pět dnů," uvedl Kavka.

2️⃣ Den druhý. Naše týlové zabezpečení na místě v Bejrútu. Aktuálně také řešíme na jakém místě bude naše pomoc nejúčinnější a tam se co nejrychleji přesouváme.??‍? @HasiciPraha ??‍? @HZS_Pardubice ???‍? @hzs_lk ???‍? @HzsUlk ???‍? Záchranný útvar HZS ČR ? pic.twitter.com/uGqwvgFwLk

— Hasičský záchranný sbor ČR (@hasici_cr) August 6, 2020

Po návratu do Česka pak záchranáře v souvislosti s koronavirovou nákazou čeká lékařská prohlídka a karanténa. Hasiči mají podle mluvčího s sebou kvůli riziku ochranné pomůcky, vědí, jak se mají chovat, a předpokládají, že se mohou dostat do styku s nakaženým.

S velvyslankyní Hamdánovou se dnes v Praze sešel náměstek ministra Jakub Kulhánek. "Poděkovala za pomoc a předala seznam potřebných léků a lékařských pomůcek. Zásilku bychom mohli poslat příští týden. Prověříme i možnost vyslání lékařů," uvedl úřad na twitteru.

Pokračujeme v pomoci #Libanon. Nám. @vnitro J. Kulhánek se z pověření @jhamacek sešel s velvyslankyní Libanonu Rolou Hamdan. Ta poděkovala za pomoc a předala seznam potřebných léků a lékařských pomůcek. Zásilku bychom mohli poslat příští týden. Prověříme i možnost vyslání lékařů. pic.twitter.com/KZ0ZrCqkAQ

— Ministerstvo vnitra (@vnitro) August 6, 2020

Ničivá exploze si podle libanonského ministerstva zdravotnictví vyžádala na 137 mrtvých a kolem 5000 zraněných. Agentura Reuters nyní píše o 145 zemřelých. Mnoho lidí se stále pohřešuje. Podle informací české diplomacie mezi oběťmi nejsou čeští občané.

Tragédii podle úřadů způsobil požár v přístavním skladu, kde bylo uloženo asi 2750 tun dusičnanu amonného, který se často využívá v hnojivech, jako dezinfekční prostředek vody a díky oxidačním vlastnostem i v pyrotechnice. Mohutná tlaková vlna způsobila rozsáhlé škody až pět kilometrů od místa výbuchu a podle bejrútského guvernéra Marvána Abbúda ztratilo domov až 300.000 lidí.

Související

Sutiny po explozi v Bejrútu

V přístavu v Bejrútu se dnes zřítila další část obřího obilného sila

V přístavu v Bejrútu se dnes zřítila další část obřího obilného sila, které poškodil mohutný výbuch před dvěma lety. Asi čtvrtina severního bloku stavby šla k zemi krátce předtím, než do ulic libanonské metropole vyšly stovky lidí, aby si připomněly dva roky od tragické exploze, která připravila o život více než 230 lidí, uvedla agentura AP.
Papež František

Pravdu nelze nikdy skrýt, řekl papež o výbuchu v Bejrútu

Papež František při své dnešní generální audienci vyjádřil naději, že docílení spravedlnosti v souvislosti s předloňským výbuchem v bejrútském přístavu může být pro Libanonce útěchou a zdůraznil, že "pravdu nelze nikdy skrýt". Informuje o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

exploze v libanonském Bejrútu (4. srpna 2020) humanitární pomoc Ministerstvo vnitra Rúla Hamdánová velvyslanectví Libanon Česká republika Hasiči

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 34 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Princezna Kate půjde s pravdou ven, naznačují zdroje z Velké Británie

Brity znepokojuje, jak málo toho ví o zdravotním stavu oblíbené princezny Kate, která v úvodu roku podstoupila operační zákrok. Od té doby se neukázala na veřejnosti. Podle nejnovějších informací by se však manželka prince Williama výhledově mohla lidem ukázat.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy