Česko pozmění taktiku boje proti terorismu, vnitro má nový akční plán

Na koordinaci bezpečnostních složek, komunikaci státu s veřejností nebo monitoring a analýzu se chce v rámci protiteroristických opatření v příštích dvou letech zaměřit ministerstvo vnitra a další úřady. Vyplývá to z Akčního plánu boje proti terorismu na roky 2019 a 2020, který v pondělí projedná vláda.

Plnění úkolů bude vyhodnoceno na počátku roku 2021.

Akční plán se věnuje několika oblastem. Kromě koordinace, komunikace a monitoringu se věnuje i prevenci a legislativní stránce. Dokument navazuje na předchozí akční plány, na rozdíl od nich je ale plánován na dva roky místo tří.

Podle dokumentu je potřeba pokračovat ve zlepšování systému spolupráce a předávání informací mezi zainteresovanými složkami v případě, kdy by k teroristickému útoku došlo. Nejde jen o koordinaci složek, které odhalují přípravu těchto útoků nebo těch, co by v případě útoků přímo zasahovaly, ale také o následnou spolupráci orgánů v trestním řízení s dalšími útvary, jako jsou například zpravodajské služby.

Jedním z cílů v oblasti komunikace je jednotné nastavení procesů komunikace státu s veřejností v případě teroristického útoku. "Úkol by měl zejména zahrnovat vytvoření/stanovení dedikovaných komunikačních kanálů pro případ provedení teroristického útoku na území České republiky - směrem k veřejnosti, médiím a zahraničním partnerům," uvádí materiál. Dále se chce vnitro věnovat informační kampani k ochraně tzv. měkkých cílů.

V oblasti prevence ministerstvo plánuje rozdělení neinvestičních dotací na ochranu měkkých cílů v gesci ministerstev dopravy, kultury a zdravotnictví. Další dotace budou určeny pro zvýšení ochrany škol a školských zařízení. Některé z dotací už byly rozdány v minulých letech.

Ministerstvo v kapitole o prevenci upozorňuje, že Česko se doposud stalo terčem pouze dvou teroristických útoků a nejsou zde žádné domácí teroristické organizace a ani zde neoperují podstatné části zahraničních a mezinárodních teroristických organizací.

"Prakticky zde nefungují organizace, které by bylo třeba rozkládat, rušit (...), současně se však stát a společnost musí na potenciální teroristický útok efektivně připravovat," vysvětluje dokument. Dvou teroristických útoků, které plán zmiňuje, se dopustil důchodce a sympatizant hnutí SPD Jaromír Balda, který předloni pokácel dva stromy na vlakové koleje a způsobil tím dvě nehody vlaků. Soudy mu za to uložily čtyři roky vězení.

V monitoringu a analýze dokument zdůrazňuje, že případné první projevy směřování jedinců k ideologicky motivovanému násilí je třeba zachytit již v zárodku. Z tohoto důvodu je jedním z dalších cílů proškolení uniformovaných policistů, aby byli schopni znaky počínající radikalizace rozpoznat. Vnitro si dále klade za cíl zpracování zprávy o stavu radikalizace v ČR.

Poslední úkol je z oblasti legislativy a má vést k implementaci nařízení EU o prevenci šíření teroristického obsahu online. To si klade za cíl, aby byl teroristický obsah stahován z internetu. "I přes to, že dobrovolné mechanismy postupně začínají zaznamenávat výsledky, je teroristická propaganda na internetu stále snadno dostupná. Zároveň bylo odhaleno, že u řady z nedávných útoků na území EU bylo využito internetu pro plánování teroristického činu," uvádí materiál. Vnitro chce v roce 2020 k evropskému nařízení připravit implementační legislativu.

Související

Více souvisejících

Terorismus Ministerstvo vnitra Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy