Česko představuje epidemiologicky rizikovou zemi, připustil ministr Petříček

Česká republika si musí přiznat, že momentálně představuje epidemiologicky rizikovou zemi. Na facebooku to dnes uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Česko s tím podle něj musí počítat v zahraničně-ekonomických vztazích. Vyslovil se pro aktivování Ústředního krizového štábu. O zřízení krizového štábu usiluje ČSSD, proti se staví koaliční hnutí ANO.

Podle Petříčka je třeba si jasně přiznat, že Česko není v současné době v komfortní pozici a epidemiologická data jsou neúprosná. Poznamenal, že denní nárůsty počtu nových případů nákazy koronavirem jsou v relativních datech trojnásobné oproti Slovensku, Slovinsku nebo Maďarsku. Poukázal také na strmou dynamiku růstu nových případů. Podotkl, že v ČR je počet nových případů podobný jako v osmkrát lidnatějším Německu, co do počtu obyvatel srovnatelné Maďarsko má denně stovky nově nakažených a Slovinsko nebo Slovensko desítky až maximálně 200.

V úterý v Česku přibylo rekordních 1677 prokázaných případů nového typu koronaviru. Počty nově potvrzených případů stoupaly na nová maxima ve čtyřech dnech minulého týdne, dosud nejvíce jich bylo 1538 v sobotu.

Včera jsem měl možnost mluvit o průběhu pandemie ve střední Evropě s ministry zahraničí Slovinska ??, Slovenska ?? a Rakouska ??. Na facebooku jsem shrnul pár bodů, které z tohoto jednání vzešly. ➡ https://t.co/cV4KMaYDKs pic.twitter.com/3l2sJROk0W

— Tomáš Petříček (@TPetricek) September 16, 2020

"Musíme si přiznat, že momentálně představujeme epidemiologicky rizikovou zemi. To je realita, s níž musíme nyní počítat i v oblasti zahraničně-ekonomických vztahů," uvedl Petříček. Poznamenal, že se nemůže divit ministrům zahraničí jiných zemí, že mohou hrozit vedle omezení turistického ruchu i dalšími dopady. Ty by se již dotýkaly i zahraničního obchodu a dalších hospodářských vztahů, napsal ministr.

Nastal podle něj nepochybně nejvyšší čas, aby Česko účinněji konalo. "Pokud se nechceme nečinností propracovat do určité izolace se všemi jejími konsekvencemi a dopady. I proto by podle mě měl být aktivován Ústřední krizový štáb," napsal. Dodal, že nechce znovu nouzový stav, ale lepší koordinace je potřeba.

K obnovení Ústředního krizového štábu kromě ČSSD vyzvali opoziční ODS, lidovci nebo STAN. Podle šéfa poslaneckého klubu STAN Jana Farského premiér nechce štáb obnovit, protože se zřejmě obává, aby ho jako šéf štábu nezastínil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček ministerstvo zahraničí Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy