Česko přeruší příjem žádostí ruských občanů o víza. Chystá se na výpadky plynu

Česká republika pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů. Na tiskové konferenci po dnešním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu v souvislostí s invazí Ruska na Ukrajinu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Česká republika také odvolává souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně. Zároveň pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Ministerstvo zahraničí si pozve na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku, doplnil ministerský předseda.

Diplomatické kroky jsou reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Moskva podle Putina nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit.

Česko je podle Fialy připravené na možné výpadky dodávek z Ruska

Česko je připraveno na výpadky dodávek surovin, jako jsou ropa či zemní plyn, řekl po dnešním zasedání Bezpečnostní rady státu (BRS) premiér Petr Fiala (ODS). Země má dostatečné zásoby a na unijní úrovni existují dohody se třetími zeměmi, jak dodávky z Ruska nahradit, doplnil. Fiala stejně jako ve svém dopoledním vystoupení ubezpečil, že aktuálně v souvislosti s vpádem ruských vojsk na Ukrajinu neexistují signály o bezprostřední hrozbě pro Česko a jeho občany.

ČR uvolní přes 300 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině, řekl Fiala. Spustí také informační servis pro ukrajinské občany v Česku. Fiala se kvůli dění na Ukrajině zúčastní večerní mimořádné schůzky prezidentů a premiérů zemí EU v Bruselu, na pátek svolal mimořádné zasedání vlády. Po něm počítá s účastí na on-line summitu NATO.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika Petr Fiala (ODS) Zemní plyn

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy