Česko proti Erdoganovi: Sněmovna se chystá odsoudit tureckou ofenzivu v Sýrii

Sněmovní strany se chtějí dnes zabývat tureckou vojenskou operací v Sýrii, kterou odsuzují. Novinářům to před začátkem jednání řekli jejich představitelé. Poslanci by měli situaci v Sýrii probrat poté, co projednají zákony vrácené ze Senátu. Shodlo se na tom podle informací ČTK vedení dolní komory.

TOP 09 současně žádá vládu, aby na jednání Evropské rady prosazovala jednoznačné stanovisko k ukončení bojů s využitím "veškerého politického a ekonomického potenciálu Evropské unie".

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek novinářům řekl, že na dnešním jednání o Sýrii se shodlo sněmovní grémium. "Nechceme soutěžit o to, kdo přichází s touto iniciativou," řekl. Totéž platí i o usnesení, které vznikne. TOP 09 trvá na tom, aby nebylo alibistické. Dosavadní výzvy k ukončení bojů a stažení tureckých vojsk předsednictvo TOP 09 označilo ve svém usnesení za nedostatečné.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan doufá, že názory vládních i opozičních poslanců by mohly být jednotné. V Sýrii se podle něj dějí zvěrstva, která mohou být nazývána válečnými zločiny. "Je to příležitost pro českou politiku, abychom ukázali jednotný postoj," konstatoval. STAN podporuje kroky, které v případu činí ministr zahraničí, Česko by se mělo vážně zabývat otázkou ekonomických sankcí, dodal.

Další den, další prohloubení pocitu bezmoci, že nemůžeme Kurdům pomoci. Já osobně bych v této věci chtěl jasné stanovisko vlády, ale také EU a podporuji i postoj ??a??- ti už podnikají restriktivní kroky vůči Turecku. Zároveň je nutné tlačit na USA, aby nestahovali své vojáky

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) October 13, 2019

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že vláda v minulém týdnu v otázce postupu Turecka tápala. "Budu požadovat, aby se Sněmovna usnesla ve smyslu odsouzení turecké invaze," uvedl. Jednat by se podle něj mělo o možném uvalení sankcí na Turecko. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že se situace dotýká bezpečnosti Česka. "Je potřeba, aby ostatní státy NATO a státy EU postupovaly jasně a srozumitelně a Turecku daly najevo, že překračuje věci, které považujeme za rozumné a přijatelné," řekl.

Situací by se měly zabývat i sněmovní výbory. STAN chce iniciovat zasedání zahraničního výboru, předseda lidoveckého klubu Jan Bartošek navrhuje společné jednání výborů pro obranu a bezpečnost. Výbory by se podle něj měly seznámit s obsahem rozhovoru premiéra Andreje Babiše (ANO) s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, po kterém Babiš na konci září podpořil plán na vytvoření bezpečnostní zóny pro uprchlíky. Babiš později vysvětlil, že byl pouze pro plán na zajištění lepšího života až pro dva miliony uprchlíků doma v Sýrii.

Předseda evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) chce na středečním jednání výboru jasně vymezit Babišův mandát v otázce Sýrie pro nejbližší jednání Evropské rady. Chce prosadit, aby Babiš v EU usiloval o vytvoření unijních ekonomicko-politických opatření, které donutí Turecko operaci zastavit. Sněmovna by se podle představ lidovců měla dnes zasazovat o koordinaci kroků s NATO a OSN, podpořit embargo na vývoz zbraní do Turecka a distancovat se od Babišovy podpory bezpečnostní zóny.

Na návrhu usnesení pro dnešní jednání Sněmovny se pracuje napříč stranami, uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. "Sněmovna by měla najít autoritativní politické stanovisko," řekl. Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová řekla, že postoj strany je jednoznačně odsuzující.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že agresi Turecka nelze omlouvat žádným argumentem. Strana požaduje vyloučení země z NATO. "Za situace, kdy je Turecko člen NATO, tak tam nemůže být ČR," konstatoval. Unie by podle představ SPD měla zastavit veškeré platby ze svého rozpočtu, které směřují do Turecka.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Miroslav Kalousek Vít Rakušan (STAN) Vojtěch Filip (KSČM) Ondřej Benešík Tomio Okamura Petr Fiala (ODS) Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy