Jindrák vystavil vysvědčení české diplomacii. Jak vidí vztahy s Ruskem a Čínou?

Mezi Moskvou a Prahou to v poslední době hodně skřípe. Velké vášně budí události posledních dnů od přesun sochy maršála Koněva po spor o Vlasovce a kauzu s ricinem, která měla za následek vyhoštění dvou ruským diplomatů z Česka. Na to Rusko přirozeně zareagovalo vypovězením zase českých konzulárních pracovníků. Šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák proto vydal varování před nebezpečným trendem.

Pokud jde o samotné česko-ruské vztahy, tak ty by Jindrák, jak uvedl ve svém rozhovoru pro Interview ČT24, ohodnotil známkou tři. Velké obavy má ale o jejich zhoršování, které si podle něj Češi nemohou dovolit. Problémy spatřuje i v případě Číny. Nelíbí se mu zejména prolínání domácí a zahraniční politiky. Ve vztahu k Rusku by byl ředitel rád, kdyby celá kauza skončila vzájemném vyhoštěním diplomatů označených Prahou i Moskvou za nežádoucí. Alespoň tak tomu většinou bývá.

Jindrák se ani neobává případného oslabení českých konzulárních úřadů v Rusku, neboť šlo pouze o ředitelku Českého centra v Moskvě se statusem diplomatky a ženu pracující v Českém domě, která ani nedisponovala diplomatickým pasem. "Nechci se kolegyň v Moskvě dotknout, všichni jsme nahraditelní," podotkl.

To, co řediteli vadí, je ale skutečnost, že se celá tato kauza probírá veřejně. Obecně vzato není podle Jindráka vyhošťování diplomatů zrovna příjemnou záležitostí. Ve své kariéře už tak učinil u třinácti konzulárních pracovníků, přičemž si to vždy dokázal zdůvodnit, aniž by se něco z toho prozradilo. Proběhlo to v klidu bez veřejné diskuze, která to teď komplikuje.

Ředitel zároveň také vyjádřil solidaritu s českým velvyslancem v Rusku Vítězslavem Pivoňkou, kterého si momentálně ruská strana pozvala na kobereček. „Ta nervozita v ambasádě, která musela být, protože ta ambasáda má nějakých 15 až 18 diplomatů, a teď nevíte, kdo vlastně bude vyhoštěn. Nezávidím to panu velvyslanci Pivoňkovi, určitě ne,“ konstatoval.

Pandemie covid-19 navíc značně komplikuje přesun z Ruska, které patří mezi velmi zasažené země. Stále létá po světě minimum letadel, a tudíž se musela zapojit i automobilová doprava. Jindrák zároveň také řekl, že dostat se na české velvyslanectví v Moskvě není vůbec snadné. "Je to vysněný post, protože je těžký," nechal se slyšet.

V kauze ricin nešlo o provokaci 

Podle Jindráka však není pravdivé ruské vyjádření, že kauza ricin byla provokací a nepřátelským krokem z české strany, ač si někteří myslí, že k tomu byla důvody. Byl-li by ale na straně ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), snažil by se najít adekvátnější metody než se uchýlit k vyhošťování. Připustil, že snahy byly a že Petříček během svých jednání s ruským velvyslancem skutečně vynaložil veškeré úsilí, aby se z toho nestalo politikum. Zda má ministr u českého prezidenta Miloše Zemana stejnou důvěru jako u českého premiéra Andreje Babiše (ANO), ředitel neupřesnil s tím, že se k tomu nechce vyjadřovat.

Pokud jde o samotné česko-ruské vztahy, tak ty by Jindrák oznámkoval jako dobré, byť opticky se jeví horší. Vzájemné spory ukončilo vzájemné vyhošťování diplomatů, ale na druhou stranu cítí na obou stranách jisté znaky nedůvěry. Ruska by se ale on nebál. Zastává ale názor, že bychom k němu ale měli zachovávat respekt.

Je vhodné jezdit na Taiwan? 

Pokud jde o plánovanou služební cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan, tak té by se Jindrák raději vyhnul, jelikož se proti ní kromě prezidenta Zemana postavil i premiér Babiš a ministr Petříček. Řediteli tudíž přijde, že Vystrčil jedná natruc, navíc v rozporu s českou zahraniční politiku uznávající politiku jedné Číny, tedy neexistenci samostatného Tchaj-wanu. 

Jindrák zároveň také připustil, že zahraniční politika není vůbec jednoduchá a že hlavní roli v ní hrají spíše ekonomické než hodnotové zájmy, přičemž by se oba aspekty měly dle jeho názoru nějakým způsobem vyvážit. Ředitel zároveň také vyloučil, že by zesnulému expředsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) bylo z čínské strany vyhrožováno dopisem, který nebyl oficiální. Jednalo se prý jenom o doporučení.

Související

Rudolf Jindrák

Jindrák se oficiálně ujal funkce českého velvyslance na Slovensku

Funkce velvyslance České republiky na Slovensku se dnes oficiálně ujal Rudolf Jindrák. Před polednem předal prezidentce Zuzaně Čaputové pověřovací listiny. Nástupní audience nového velvyslance se konala v sídle hlavy slovenského státu. Součástí byl slavnostní ceremoniál na nádvoří prezidentského paláce, kde vojáci prezidentské čestné stráže zahráli českou hymnu.
Rudolf Jindrák

Zeman se nezaměřoval jen na Rusko a Čínu, popřel Jindrák

Není pravdou, že se prezident Miloš Zeman ve svém zahraničně-politickém působení zaměřoval jen na ruskou a čínskou agendu. Zaměřoval se též na bezpečnostní záležitosti, spolupráci s Izraelem, ekonomickou diplomacii nebo vztahy se sousedními státy, které jsou vynikající. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel hradní diplomacie a budoucí velvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák. Zemanovi bude s koordinováním zahraničně-politických aktivit pomáhat do konce prezidentova mandátu.

Více souvisejících

Rudolf Jindrák Rusko Čína Miloš Vystrčil (ODS) Tomáš Petříček ministerstvo zahraničí Tchaj-Wan diplomacie

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy