Česko s Tálibánem rozhodně jednat nebude, uvedl Babiš

Česká republika s Tálibánem určitě jednat nebude. V rozhovoru s Mladou frontou DNES to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Postoj k Afghánistánu pod vedením Tálibánu je podle něj spíš otázkou na Evropskou radu nebo na debatu v Severoatlantické alianci (NATO). Jestli se dá radikálnímu islamistickému hnutí Tálibán, které v polovině srpna ovládlo Afghánistán, věřit, ukáže podle Babiše čas.

"Česká republika s Tálibánem určitě jednat nebude. Pro nás skončila mise, zachránili jsme lidi, které jsme potřebovali zachránit," řekl dnešní MfD Babiš. Zopakoval, že Česko misi zvládlo.

"Tálibán se zatím tváří a chce ukázat světu, že když spojenecká vojska odešla, není v Afghánistánu žádný problém. A že tudíž není důvod, aby Afghánci opouštěli zemi. Jestli jim můžeme věřit, nebo ne, to ukáže až čas," reagoval Babiš na dotaz, zda se v Evropě obává podobné migrační vlny jako v roce 2015.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) před týdnem v reakci na vývoj situace v Afghánistánu ČTK řekl, že Česko bude muset po pádu Kábulu akceptovat realitu v Afghánistánu a usilovat o aktivnější spolupráci se zeměmi, které mají kontakty na Tálibán. Jaké budou vztahy České republiky s Tálibánem, je podle něj předčasné říkat.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu uvedla, že Tálibán je nyní afghánskou realitou. Německo a další západní země podle ní musí s Tálibánem vyjednávat, aby nebylo ztraceno vše, čeho se v zemi za posledních 20 let dosáhlo.

Od poloviny srpna, kdy Tálibán Afghánistán bleskově ovládl, se podařilo ze země evakuovat 82.300 lidí. Podle agentury Reuters to ve středu oznámil Bílý dům. Kábulské letiště, odkud jsou evakuační lety vypravovány, střeží američtí vojáci. Tálibán ale trvá na tom, že do 31. srpna musí americké a další zahraniční jednotky ze země odejít.

Česko z afghánského Kábulu přepravilo před týdnem do Prahy třemi lety téměř 200 lidí, z toho 170 Afghánců. Třetí letadlo přistálo v Praze minulý týden ve středu. Do Česka armádní letouny evakuovaly zaměstnance české ambasády, české vojáky, afghánské spolupracovníky velvyslanectví a české armády s rodinami a také Afghánce, kteří mají v Česku trvalý pobyt. Několik lidí česká letadla přepravila pro Polsko a Slovensko.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy