Česko se chystá na předsednictví v EU. Státní tajemnice naznačila priority

Česko se chce při svém předsednictví v Evropské unii ve druhé polovině roku 2022 zaměřit na rozvoj vnitřního trhu, na zajištění bezpečnosti Evropy či na digitalizaci a rozvoj moderních technologií. Dalšími prioritními okruhy budou udržitelnost a sociální soudržnost.

Na jednání sněmovního evropského výboru to dnes uvedla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková. Zdůraznila, že seznam priorit se bude v budoucnu zužovat v souvislosti s vývojem situace v EU. Ke stejnému kroku vyzývali i poslanci, podle nichž by příliš široká paleta témat mohla vést k tomu, že se je nepodaří uskutečnit.

Nyní představený návrh priorit je podle Hrdinkové první pracovní verze, která vychází z konzultací s ministerstvy a se Sněmovnou a zohledňuje i legislativní plán Evropské komise. Do budoucna se bude výběr témat zužovat. První oficiální verzi materiálu by vláda podle Hrdinkové měla představit na počátku příštího roku, další změny jsou možné i v dalších měsících před začátkem českého předsednictví.

Téma vnitřního trhu bude podle státní tajemnice mezi prioritami za všech okolností. "Koresponduje to s typem ekonomiky a charakteristikou České republiky. Pokud bychom měli jmenovat jednu věc, ze které Česká republika členstvím v Evropské unii nejvíc profituje, tak je to vnitřní trh," řekla. Česko se chce zaměřit na prohlubování vnitřního trhu, budování dopravní infrastruktury nebo podporu malých a středních podniků.

Dalším významným okruhem bude zajištění bezpečnosti EU. Podle Hrdinkové se to nebude týkat jen bezpečnosti v běžném smyslu, jako je ochrana vnějších hranic nebo řešení migrace, ale například i energetická bezpečnost nebo posílení významu role EU ve světě. Podle předsedy výboru Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) by součástí tohoto tématu mohlo být i zajištění soběstačnosti EU ve strategických oblastech, jako je zdravotnictví, na jejíž potřebu ukázala pandemie koronaviru.

V pracovním seznamu priorit je i podpora digitalizace, zajištění soudržnosti EU, včetně ochrany pracovních míst nebo reakce na demografické změny, nebo podpora udržitelnosti a ochrany přírody, kde chce Česko klást důraz především na zajištění vodních zdrojů nebo ochranu lesů.

Poslanci se dnes shodli, že seznam priorit je velmi široký a bude ho třeba v budoucnu zúžit. Podle Jaroslava Bžocha (ANO) to Česku dává možnost dobře reagovat na vývoj v EU v nadcházejícím roce a půl, aby priority nejlépe odpovídaly aktuální situaci v době českého předsednictví. Jan Farský (STAN) ale upozornil na to, že ve finále by Česko mělo zvolit dvě nebo tři priority předsednictví, aby neplýtvalo energií na příliš mnoho cílů, a kvůli tomu nedosáhlo žádných výsledků.

Česko bude předsedat EU ve druhé polovině roku 2022, před ním bude v čele EU stát Francie a po něm Švédsko. Hrdinková uvedla, že zástupci této trojice zemí vedou zhruba půl roku neformální konzultace o sladění předsednických priorit. Na konečnou dohodu je ale zatím podle ní příliš brzy.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika EU (Evropská unie) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 49 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy