Česko se musí snažit zmírňovat dopady současných krizí, tvrdí Fiala

České předsednictví v Radě Evropské unie má před sebou řadu úkolů, tím hlavním je nacházet shodu členských zemí při snaze zmírňovat dopady současných krizí. Při dnešním projevu v Evropském parlamentu to řekl český premiér Petr Fiala. Zmínil přitom inflaci, nedostupnost energií a potravinovou krizi, přičemž tyto jevy spojoval s ruskou válkou proti Ukrajině.

"Kromě konvenční války vede Rusko i hybridní válku. Úmyslně vyvolává uprchlickou vlnu, využívá energetické suroviny jako svou zbraň a cílenými útoky na infrastrukturu vyvolává potravinovou krizi," řekl předseda české vlády. "Tím hlavním úkolem v následujícím období bude nalézt jednotnou a silnou shodu na takových opatřeních, která negativní dopady současných krizí na naše občany co nejvíce zmírní," pokračoval.

Podle českého premiéra jsou rychlý růst životních nákladů nebo problémy s dodávkami potravin výzvy, kterým je nejlepší čelit společně. Česko při hledání shody může hrát klíčovou roli, neboť coby země předsedající jednáním Rady EU bude do konce roku jakýmsi moderátorem složitých vyjednávání mezi zástupci sedmadvaceti členských zemí.

Fiala v dnešním projevu zopakoval pětici pilířů předsednictví, které jeho vláda představila minulý měsíc. Obsáhle se mimo jiné věnoval otázce energetické bezpečnosti a uvedl, že ČR je připravena pracovat na koordinaci zásob plynu před nadcházející zimou. "Podporujeme dobrovolné společné nákupy podle modelu, který se osvědčil během covidové krize," řekl v projevu, kterému v zasedacím sále EP naslouchalo několik desítek ze 705 členů.

S tímto tématem souvisí i otázka, o níž se bude dnes krátce po poledni v europarlamentu hlasovat. Poslanci mají možnost zablokovat návrh takzvané taxonomie, který by jadernou a plynovou energetiku, byť dočasně a s jistými podmínkami, zařadil mezi projekty klasifikované jako prospěšné pro unijní klimatické cíle.

Fiala v projevu vyzval členy EP, aby "složitě dojednaný a křehký kompromis neodmítli".

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy