Česko stále odmítá přijmout uprchlické děti. Hamáček chce od Řecka další informace

Česko nemůže přijímat další kroky v otázce potenciálního přijetí sirotků z řeckých táborů, dokud od Řecka nedostane informace, o koho přesně se jedná. Novinářům to dnes po koaličním jednání ve Sněmovně řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zdůraznil, že v uprchlických táborech podle statistik nepřevažují malé děti ze Sýrie, o kterých se v ČR debatuje, ale náctiletí z Pákistánu či Afghánistánu. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že Česko se musí soustředit na to, aby pomáhalo českým dětem.

Řecko začátkem září vyzvalo všechny ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. V případě ČR se jedná o 40 osob. Jan Hamáček dnes uvedl, že v Česku se pak vytvořil dojem, že se jedná o dětské sirotky ze Sýrie. Podle statistik jsou však mladí lidé v táborech převážně chlapci starší 15 let a pocházejí z Pákistánu. Pákistánci se podle něj však nemají distribuovat po Evropě, ale mají se na základě příslušné dohody vrátit domů.

V případě Afghánců je třeba každý případ posuzovat individuálně, řekl Hamáček. "To musí dělat Řekové, to se dělá v první zemi, do které vstoupí. Dokud nebudu vědět, o koho se jedná, tak nemůžeme předjímat další kroky," uvedl. Přesunování sedmnáctiletých Afghánců po Evropě podle něj znamená bezpečnostní riziko. "Jejich integrační potenciál je nulový, velmi pravděpodobně jsou na cestě za širšími rodinami v západní Evropě," uvedl. Skoro jistě by podle něj do dvou týdnů odešli z ČR do Německa.

Babiš uvedl, že vláda je tu, aby dělala maximum pro české občany a české děti. "Chápu, že se to politizuje, mně je to určitě líto, ale v naší zemi máme strašně moc věcí k řešení a já říkám, že se chci starat hlavně o naše děti," řekl premiér. Evropa podle něj potřebuje systémové řešení uprchlické otázky.

"Mě to samozřejmě mrzí a je mi to líto, ale Řecko zkrátka dostalo miliardy, aby řešilo ilegální migraci. V podstatě to moc nefunguje," uvedl Babiš.

Iniciativa Češi pomáhají před týdnem uvedla, že má seznam zhruba dvou stovek rodin, které by byly ochotny přijmout dětské uprchlíky z řeckých táborů. Vyzvala vládu, aby poskytnutí pomoci umožnila a vytvořila meziresortní skupinu, která by navrhla přesný postup. Opoziční KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v úterý neuspěly s návrhem, aby o možném přijetí dětí jednala Sněmovna.

Hamáček nevidí důvod, aby na plénu dolní komory k otázce vystoupil. "Není důvod, abych ty věci opakoval čtyřikrát, já jsem dal několik rozhovorů, nevidím důvod, proč věnovat další dvě hodiny jednání Sněmovny, abych to zopakoval do stenoprotokolu," řekl.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Babiš tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Přišel s plánem vybudovat sirotčinec v Sýrii, nedávno však potvrdil, že kvůli neshodám se syrskou stranou o financování se záměr neuskuteční.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Andrej Babiš iniciativa Češi pomáhají uprchlíci Česká republika Řecko

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy