Česko žádá kvůli kauze Vrbětice o právní pomoc Rusko

V souvislosti s vyšetřováním výbuchů ve Vrběticích požádala Česká republika o právní pomoc Ruskou federaci. České orgány činné v trestním řízení dál podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že v muničních skladech na Zlínsku umístili nástražné zařízení, které iniciovalo explozi.

Krajské státní zastupitelství v Brně dnes v tiskové zprávě podepsané dozorovým státním zástupcem Martinem Malůšem uvedlo, že nemůže odhadnout, jak dlouho bude prověřování trestní věci pokračovat.

Úkony trestního řízení se podle státního zastupitelství odehrávají nejen na území České republiky, ale o součinnost bylo požádáno i několik evropských zemí. "Pochopitelně byla žádost o právní pomoc odeslána i do Ruské federace. Nyní postupně získáváme a analyzujeme výsledky právních pomocí, které nám již byly doručeny. Na výsledky dalších právních pomocí ještě čekáme," uvedl Malůš.

"Nadále je pracováno s prověřovací verzí dostatečně odůvodněného podezření, že výbuchy byly iniciovány nástražným zařízením, které do skladů umístily osoby pracující ve prospěch Ruské vojenské zpravodajské služby (GRU). Dosud je prováděno rozsáhlé šetření, jehož cílem je zmapování pohybu a kontaktů podezřelých osob zejména v blízké časové souvislosti se šetřenými skutky," uvedl Malůš. Vyšetřovatelé podle něj také opatřují důkazy, které by měly objasnit motivy pro způsobení obou výbuchů.

Deník N dnes uvedl, že odpověď z Ruska už dorazila. "Žádost byla koncipována tak, že česká strana chtěla identifikovat a ztotožnit útočníky z řad GRU. A to včetně uvedení jejich adres. A světe div se, Rusko odpověď poslalo," napsal deník s odkazem na vysoce postavený zdroj obeznámený s vyšetřováním. V ruské odpovědi podle Deníku N stojí, že s ohledem na ochranu výsostných zájmů Ruské federace země právní pomoc vyřizovat nebude. Deník N cituje další nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním, který ruskou odpověď hodnotí jako "svého druhu písemné doznání".

Ve věci podle státního zastupitelství ještě nejsou hotové všechny vyžádané expertizy stop zajištěných na místě činu. "Je třeba zdůraznit, že tyto stopy nebylo možné zajistit a předložit ke zkoumání dříve, než na místě samém ukončila svoji činnost pyrotechnická služba Policie České republiky. V tento okamžik Krajské státní zastupitelství v Brně není schopno odhadnout, po jak dlouhou dobu bude prověřování této trestní věci ještě pokračovat, a ani to, jakým způsobem bude ukončeno," uvedl Malůš.

Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. Důvodné podezření českých bezpečnostních složek, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, vyvolalo letos na jaře diplomatickou roztržku s Ruskem.

Související

Budova ruského velvyslanectví v Praze, v jehož rámci v minulosti působili agenti pod diplomatickým krytím.

Ruští agenti se o Česko nepřestali zajímat. BIS je sleduje, po začátku války na Ukrajině vnímá změnu v jejich práci

Aktivity ruských zpravodajských služeb na území České republiky ani po konci studené války nevymizely. Potvrdil to mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha pro EuroZprávy.cz, ale také samotná BIS ve své výroční zprávě za rok 2021. Kromě zapojení ruských agentů ve Vrběticích vztahy výrazně ochladila ruská invaze na Ukrajinu. 

Více souvisejících

výbuch ve Vrběticích na Zlínsku Rusko

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy