Česko znovu zažaluje EK kvůli pozastaveným dotacím Agrofertu

Vláda dnes schválila žalobu na Evropskou komisi (EK) kvůli pozastavené dotaci pro společnost Agrofert. Náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek novinářům řekl, že se týká částky 30.000 euro (přibližně 816.000 korun).

Česko už komisi žalovalo v únoru, pak ale podnět stáhlo, protože komise v některých případech napadané rozhodnutí zrušila. Podle Smolka nyní kabinet nežaluje EK ani tak kvůli částce, ale kvůli tomu, aby získal výklad, zda se na tyto případy uplatní český zákon o střetu zájmů.

Brusel platby pro holding Agrofert pozastavil kvůli probíhajícímu auditnímu šetření o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Jednalo se o peníze na projekty financované z Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí. Komise podle Smolka došla k závěru, že se ve třech žalovaných případech ze čtyř očividně spletla. "V ten moment je jasné, že už nemá smysl pokračovat v té původní žalobě vůči zrušenému rozhodnutí komise, ale má smysl žalovat ten zbylý projekt," uvedl Smolek.

Žaloba je podle náměstka formální záležitostí. "Žalobu podáme v nejbližších dnech, v podstatě nahrazuje žalobu, která byla podána v únoru," uvedl. Česko nepodává žalobu kvůli částce, ty bývají v žalobách často řádově vyšší. "Ale podáváme to kvůli vysvětlení do budoucna ohledně dotací, které jsou dávány Státním zemědělským intervenčním fondem, jestli se na ně uplatní paragraf 4c zákona o střetu zájmů, nebo ne," dodal.

Původní žalobu kabinet odsouhlasil jednomyslně. Babiš se jednání a hlasování v minulosti neúčastnil, aby vyvrátil podezření, že může rozhodování ovlivňovat. Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Agrofert Babiš vlastnil do února 2017, kdy ho převedl do svěřenského fondu. Důvodem byla novela zákona o střetu zájmů, podle které nesmějí mít firmy členů vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Související

Vláda ČR

Vláda letos poprvé vyjela do krajů, jednala v Jablonci nad Nisou

Vláda se letos poprvé sešla na výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji. Kabinet se zabýval mimo jiné aktuální situací ve výstavbě dopravní infrastruktury v Libereckém a Královéhradeckém kraji, využíváním dotačních programů Ministerstva životního prostředí v obou krajích či přeshraniční spoluprací mezi příhraničními oblastmi Česka, Polska a Německa. Vláda jednala i s radami obou krajů a sešla se i se starosty okolních obcí.

Více souvisejících

Vláda ČR evropská komise Agrofert dotace

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy