Čeští politici a ekonomové vítají brexitovou dohodu. Rozhodující bude sobota

Čeští politici vítají čtvrteční informace o dohodě Velké Británie a Evropské unie na upravených podmínkách brexitu. Uvedli to dnes na dotaz ČTK. Předseda evropského výboru Poslanecké sněmovny Ondřej Benešík (KDU-ČSL) předpokládá, že Evropský parlament dohodu potvrdí. Urgenci současné situace, kdy má Británie podle plánu odejít z EU ke konci října, podle něj dokládá svolání britského parlamentu na sobotu.

Britský premiér Boris Johnson i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ve čtvrtek oznámili dosažení nové dohody o odchodu Británie z EU a poté jí podpořili lídři zemí EU. Nově dojednanou dohodu o brexitu ovšem musí ještě odhlasovat dolní komora britského parlamentu, která se kvůli tomu sejde na mimořádné schůzi v sobotu. Johnson však nemá v Dolní sněmovně většinu.

"Můj odhad je takový, že Evropský parlament tu dohodu posvětí, koneckonců ona se liší velmi málo od té, kterou (britský premiér) Boris Johnson odmítal," řekl Benešík.

Zajímá ho především řešení celních kontrol po změně tzv. irské pojistky. "Doufejme, že to dopadne dobře a Irsko i Severní Irsko to přijmou a bude jim to vyhovovat," řekl.

Dohoda je podle něj i nadále zdaleka lepším řešením než odchod Britů bez dohody. "Preferuji dohodu, která stanoví pravidla a kultivovaný rozchod. Je příznivější než divoký odchod, který by znamenal velkou právní nejistotu a daleko větší škody než odchod v rámci pravidel," dodal Benešík. Jeho stranický kolega Jiří Mihola ale varuje, že řešení irské hranice bude pravděpodobně nepřijatelné pro severoirskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP). "Jen velmi těžko se dá předvídat výsledek hlasováni v parlamentu," sdělil Mihola.

Šéf sněmovního zahraničního výboru a místopředseda ČSSD Ondřej Veselý zprávy o dohodě vítá. "Předpokládám, že na straně států EU nebude problém, u Britů uvidíme v sobotu. Přesto by bylo nejlepší, kdyby Velká Británie z unie neodcházela," uvedl.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek ČTK napsal, že od začátku je zřejmé, že brexit bez dohody je pro obě strany nejhorší variantou. "Takže kompromis necelé dva týdny před odchodem je dobrá zpráva pro všechny. Teď bude záležet na britském parlamentu," dodal.

Zejména pro evropské firmy byla nejistota ohledně brexitu velmi nepříjemná a vedla k omezování investičních výdajů, což mělo následně nepříznivý dopad na evropský průmysl a hospodářskou aktivitu jako celek. Ve výhledu na rok 2020 bychom tak mohli přepsat směrem nahoru výhled hospodářského růstu v eurozóně, což by vedlo k vyššímu optimismu též ve výhledu pro českou ekonomiku," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

V případě schválení dohody mohou podle něj finanční trhy mohou pokračovat ve směru, jenž ve své reakci nabraly v prvních minutách po zveřejnění zprávy o dohodě, včetně posilování české koruny. "Pokud by ale dohoda opět spadla pod stůl, byla by to nepříznivá zpráva jak pro finanční trhy, tak pro evropskou ekonomiku, středoevropský region nevyjímaje. Opatrnost je tak i nadále namístě," dodal.

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že dnešní zpráva je dobrou novinou z hlediska české ekonomiky. Podle studie lovaňské univerzity z června letošního roku totiž brexit bez dohody připraví o práci zhruba 47.000 Čechů, zatímco brexit s dohodou zhruba 11.0000, upozornil.

Se schválením brexitové dohody navíc podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové roste šance, že by Česká národní banka mohla na svém listopadovém zasedání zvýšit úrokové sazby. "Tím, co jí od tohoto kroku odrazovalo, byly právě nejistoty pramenící z vnějšího prostředí," uvedla.

Související

Více souvisejících

Brexit Ondřej Benešík Jiří Mihola (KDU-ČSL) Marek Ženíšek (TOP 09) Česká republika Velká Británie

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy