Čeští politici blahopřejí Kurzovi k výhře v rakouských volbách

Představitelé vládní ANO i ČSSD uvítali vítězství lidovců v rakouských parlamentních volbách. Opoziční politici ocenili v reakcích pro ČTK i oslabení populistických Svobodných. Lidovci exkancléře Sebastiana Kurze získali podle prognózy zhruba 37 procent hlasů, socialisté 22,5 procenta. FPÖ naopak výrazně oslabila, získala jen 16,7 procenta.

Kurzovi a jeho straně pogratuloval na twitteru český premiér Andrej Babiš (ANO). "Přeji mnoho zdaru při sestavování nové vlády. Rakousko je naším blízkým partnerem a já se již těším na pokračování naší spolupráce," uvedl.

Podobně reagoval místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček. "Přeji našim sousedům konstruktivní jednání při sestavování nové proevropské vlády a již se těším na další česko-rakouskou spolupráci," sdělil na twitteru.

Místopředseda opoziční ODS Martin Kupka poukázal i na výsledek Svobodných. "To je pro Rakousko i silnější hlas rozumu v Evropské unii dobrá zpráva," napsal ČTK. Předseda SPD Tomio Okamura výsledek FPÖ za špatný nepovažuje. Přes masivní antikampaň se podařilo vlasteneckým Svobodným udržet solidní výsledek," uvedl pro ČTK.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný přivítal posílení Kurze. "Je patrné, že voliči vnímají pozitivně jeho velmi realistickou politiku. To mu dá možnost dokončit klíčové reformy. Příznivá je taky zpráva o oslabení populistických Svobodných. To je dobrá zpráva pro celou Evropu," dodal.

Europoslanec STAN Stanislav Polčák uvedl, že pokud se prognózy potvrdí, Kurz bude jedním z nejúspěšnějších evropských politiků. Výrazný úspěch Zelených ukazuje na celoevropský trend. "FPÖ skončila výrazně hůře, než si asi připouštěla," dodal.

Předběžné konečné výsledky rakouských voleb by měly být oznámeny dnes kolem 21:00. Nebudou ale zahrnovat asi milion hlasů voličů, kteří volili korespondenčně nebo na voličský průkaz. Hlasy z korespondenčního hlasování se budou sčítat v pondělí, hlasy odevzdané na voličský průkaz ve čtvrtek.

Související

Více souvisejících

Rakousko Sebastian Kurz Stanislav Polčák Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 22 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy