Charanzová i Kolaja znovu kandidují do vedení EP, volit se bude poprvé na dálku

Dva čeští zástupci budou příští týden obhajovat místopředsednické funkce v Evropském parlamentu, který bude volit vedení na příští dva a půl roku. Liberální frakce navrhne jako kandidátku na jedno ze 14 křesel dosavadní místopředsedkyni Ditu Charanzovou zvolenou za ANO, zelení zase pirátského držitele téže funkce Marcela Kolaju.

Největší šanci stát se nástupkyní zesnulého italského socialisty Davida Sassoliho v čele europarlamentu má podle zákonodárců maltská lidovecká kandidátka Roberta Metsolaová.

Volební období europoslanců je pětileté a vždy v jeho polovině se vybírá nové vedení. V předchozím parlamentu většina členů předsednictva v polovině mandátu své pozice obhájila, v několika dřívějších případech se ale měnila přibližně polovina místopředsedů.

"Nikdo z českých místopředsedů ještě nikdy nesloužil celé volební období," poukázala na nejistý výsledek volby Charanzová, podle níž se bude o podpoře vyjednávat ještě příští týden před úterním hlasováním. Dosud z Čechů místopředsednická křesla dva a půl roku patřila Miroslavu Ouzkému, Liboru Roučkovi, Oldřichu Vlasákovi či Pavlu Teličkovi. V končícím období má Česko poprvé místopředsedy dva najednou a pokud se hlavní frakce dohodnou na vzájemné podpoře kandidátů, zůstane to tak i nadále.

"Budu samozřejmě moc rád, pokud se mi podaří ve funkci pokračovat. Už teď se mi podařilo prosadit důležité věci, například aby vzdálené hlasování EP bylo jmenné a veřejné, a rád budu větší transparentnost prosazovat dále," sdělil dnes ČTK Kolaja.

Právě dálkové hlasování bude u volby novinkou, kterou kvůli strmě rostoucímu počtu lidí nakažených covidovou variantou omikron ve čtvrtek prosadilo končící vedení EP. Někteří europoslanci sice dávali najevo obavy o bezpečnost elektronické volby, většina však s odkazem na její bezproblémové fungování v posledním roce a půl problémy nečeká.

Největší favoritkou při výběru nového předsedy parlamentu je dosavadní první místopředsedkyně Metsolaová, o jejíž podpoře nejsilnější lidovecká frakce vyjednává s dalšími hlavními skupinami. Pokud pro ni budou hlasovat socialisté a liberálové, kteří o tom podle svých vyjádření při splnění svých personálních požadavků uvažují, má křeslo jisté. Konkurentkou jí bude švédská zelená poslankyně Alice Bahová Kuhnkeová, polský konzervativec Kosma Zlotowski a španělská kandidátka krajní levice Sira Regová. Pokud žádný z kandidátů nezíská většinu hlasů, dojde na další kolo volby.

Související

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

evropský parlament Dita Charanzová (ANO) Marcel Kolaja

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy