Chceme ještě posílit, vyhlásil Fiala cíl pro podzimní volby. Vystrčil má zůstat v čele Senátu

Českou republiku čekají na podzim komunální a senátní volby. Nemohli to opomenout ani občanští demokraté na svém kongresu, kde si opět zvolili Petra Fialu svým předsedou. Právě premiér v odpovědi na dotaz serveru EuroZprávy.cz vytyčil cíle pro volby do zastupitelstev obcí a horní parlamentní komory.

Větším a také častějším tématem byla během sněmu prezidentská volba, při níž si voliči na začátku roku 2023 vyberou nástupce Miloše Zemana na Pražském hradě. Fiala se o ní dokonce zmínil během své nominační řeči.

O několik měsíců dříve však proběhnou komunální a senátní volby, úřadující prezident ve středu oznámil jejich termín. Uskuteční se v pátek 23. a v sobotu 24. září. Petr Fiala v odpovědi na dotaz serveru EuroZprávy.cz na tiskové konferenci po zvolení předsednictva ODS nastínil, co by v nich považoval za úspěch.

„My bychom považovali za úspěch, kdybychom v komunálních volbách obhájili naše pozice, které máme v obcích a městech, i v těch velkých,“ řekl předseda strany a jako rodák a celoživotní obyvatel Brna zmínil, že mezi občanské demokraty patří primátorka jihomoravské metropole Markéta Vaňková.

Cíle však mají být pro tentokrát ještě o něco větší. ODS by ráda měla i primátora hlavního města. „Mám velkou radost z toho, že pražští kolegové dali dohromady koalici Spolu, že máme v čele silného kandidáta Bohuslava Svobodu, který už byl pražským primátorem,“ podotkl.

„Musíme být neskromní, chceme tu naši pozici výrazně posílit, chceme být silnější v komunální politice na celém území České republiky,“ prohlásil Fiala a připomněl, že v těžkých časech to byli právě komunální politici, kteří pomohli ODS přestát těžkou situaci.

Ve volbách do Senátu chtějí občanští demokraté udržet pozici nejsilnějšího senátorského klubu, který ustavili společně s TOP 09. „Naším cílem je, aby nadále byl předsedou Senátu Miloš Vystrčil. Myslíme si, že je to nejenom v zájmu ODS, ale i v zájmu celé České republiky. Dělá to výborně,“ poznamenal premiér.

Právě Vystrčil nebo také předseda senátorského klubu Zdeněk Nytra budou usilovat o opětovné zvolení do horní parlamentní komory. „Chceme obhájit všechny čtyři mandáty a k tomu samozřejmě i něco přidat,“ dodal Fiala.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ODS Volby Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR obce

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy