Chcete vyjádřit soustrast k úmrtí Kubery? Vznikají první pietní místa

Lidé mohou soustrast k úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) vyjádřit zápisem do kondolenční knihy, která je umístěna v jedné z recepcí Valdštejnského paláce. Od úterního odpoledne do čtvrtka bude kondolenční kniha v hlavním sále paláce. ČTK to dnes oznámila ředitelka senátního odboru vnějších vztahů a služeb Pavlína Heřmánková.

Jako první se do knihy, která je v recepci nejblíže Valdštejnskému náměstí, zapsal první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN), nyní první muž horní komory. Do dnešního večera se k němu podle pracovnice Kanceláře Senátu připojili lidé na šesti arších.

Okolí kolem pietního místa vévodila Kuberova fotografie s černou stuhou, pod níž byla smuteční kytice od Senátu, svíčky a dvě kytice růží. Další svíčky hořely i při vstupu do recepce.

Horní komora se chystá podle informací ČTK uspořádat také poslední rozloučení se svým předsedou. Jeho forma ani termín ale nebyly zatím stanoveny. Zrušeno bylo tradiční novoroční setkání senátorek a senátorů se zástupci médií, které se mělo konat v úterý.

Kubera patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Političtí pamětníci i souputníci oceňovali jeho humor, přímost a laskavost. Byl znám i svým odporem k byrokracii a kontroverzními výroky na adresu feministických či ekologických aktivistů.

Kubera, který by asi za měsíc slavil 73. narozeniny, stál téměř čtvrtstoletí v čele Teplic. Senátorem byl dvě desetiletí. Zemřel dnes po převozu do kardiocentra ústecké nemocnice. Byl tam přepraven poté, co ho v jeho teplické kanceláři postihly zdravotní potíže.

Před teplickým magistrátem dnes odpoledne vzniklo pietní místo k uctění památky někdejšího dlouholetého primátora a předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Lidé kondolují rodině. Primátor Teplic Hynek Hanza (ODS) ČTK řekl, že bude iniciátorem vzniku i trvalého pietního místa, které by Kuberu připomínalo.

Obyvatelé Teplic pokládali už odpoledne svíčky u hlavní budovy magistrátu. Za vstupem do úřadu je stůl s květinami, Kuberovou fotografií a kondolenční knihou. Pietní místo bude přístupné ve všední dny od 8:00 do 18:00.

Upřímnou soustrast už vyjádřily v médiích desítky politiků a osobností včetně prezidenta Miloše Zemana. "Pan Kubera si oprávněné pozitivní kritiky určitě zaslouží. Pro mě to byl blízký člověk, přítel, kterého jsem znal přes dvacet let, přítel naší rodiny a blízký spolupracovník, obrovský učitel jak lidský, tak politický," řekl ČTK Hanza. "Je to nenahraditelná ztráta," uvedl. "Předpokládám, že i já budu iniciátorem nějakého důstojného trvalého pietního místa, které by připomínala tohoto velikána našeho města," dodal.

Kubera byl také krajským zastupitelem za ODS, která je na kraji v opozici. "Zpráva o úmrtí kolegy Kubery mě opravdu zasáhla. Znal jsem ho téměř 30 let. Přestože jsme měli na řadu věcí rozdílné názory, za ta léta jsme byli téměř kamarádi. Vážil jsem si toho, že jsme měli v krajském zastupitelstvu druhého nejvyššího ústavního činitele v republice," řekl ČTK hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). "Je to i v rámci politiky ztráta pro Ústecký kraj velká," dodal s tím, že se zúčastní jeho pohřbu. Krajské zastupitelstvo v 27. ledna uctí Kuberovu památku minutou ticha před začátkem jednání.

Záchranná služba Ústeckého kraje dnes dopoledne převezla Kuberu z Teplic do ústecké Masarykovy nemocnice. "Potvrzuji, že jsme pana předsedu Senátu převezli na urgentní příjem Masarykovy nemocnice," řekl ČTK mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník. "Dementuji tak informaci, že jsme ho předali do ústeckého kardiocentra, omlouvám se, bohužel došlo k nepřesné interpretaci této události," dodal Voleník.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Jaroslav Kubera

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 23 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 40 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy