Chcípl PES se proměnil v politické hnutí, počítá s kandidaturou ve volbách

Protestní iniciativa podnikatelů Chcípl PES se oficiálně stala politickým hnutím. Ministerstvo vnitra 5. března zaregistrovalo hnutí pod názvem Otevřeme Česko - Chcípl PES, sídlo má hnutí v Jincích na Příbramsku, kde jeho spoluzakladatel Jiří Janeček provozuje pivovar a restauraci. Hnutí chce kandidovat v podzimních sněmovních volbách, sdělil dnes ČTK Janeček.

"Čekají nás volby vedení a příprava programu na obnovu této země. Jeden z programových expertů je bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý, který povede ekonomický resort," uvedli za Chcípl PES Janeček a Jakub Olbert.

V řadách hnutí jsou podle Janečka manažeři, podnikatelé nebo živnostníci ze všech odvětví. "Vláda, která vznikne z říjnových parlamentních voleb, bude úplně jinou vládou, než občané ČR znali do dnešních dnů. Musí to být vláda plná odborníků, která bude mít za úkol vrátit lidem osobní svobodu a zodpovědnost," uvedli Janeček a Olbert.

Hnutí se chce zaměřit na stabilní podnikatelské prostředí s rovnými podmínkami pro všechny. "Chceme malý levný stát s co možná největší digitalizací státní správy a samosprávy," uvedl Chcípl PES. Mezi programové priority bude patřit posílení a zkvalitnění školství či jasný pandemický plán.

"Chceme adresnou sociální politiku a chránit ohrožené skupiny obyvatel, ať před pandemiemi či sociálním vyloučením ze společnosti. Chceme normální svět, kde každý občan má svá práva, může se svobodně rozhodnout o svém životě, kde se vyplatí pracovat," uvedli Janeček s Olbertem.

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako výzva podnikatelů z gastronomie s cílem ukázat na nesmyslnost vládních opatření. Snaží se propojit podniky ze všech oborů a hledat řešení situace kolem pandemie.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Inflace i v politice? Česku hrozí vznik dalších podivných politických stran

Při čtení finančně-ekonomických zpráv nejen ze světa, ale hlavně z Česka, mám stále naléhavější pocit, že nám tu chybí několik důležitých ukazatelů. Nikoliv tedy těch, které by se týkaly peněz či financí, ale spíše těch společenských. Navrhoval bych třeba nějakou srovnávací jednotku ‒ například Intenzita obskurnosti na hlavu, nebo Úroveň chamtivosti na stejný objem. A napadnou vás určitě i další. A proč? Jednoduše proto, aby když každý člověk uvidí v televizi nebo si přečte v novinách či na internetu nějakou zprávu o tom, že někdo něco někde prohlásil, jako třeba, že nyní je právě nejvyšší čas na to, aby se v referendu odsouhlasil výstup ČR z Evropské unie, bylo mu hned jasné, odkud vítr vane.
Vít Rakušan (STAN)

Policie odložila trestní oznámení hnutí Chcípl PES na Rakušana

Policie odložila trestní oznámení na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), které loni podala iniciativa Chcípl PES. ČTK to dnes řekla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková a potvrdil i Rakušan. Případ se týká uzavření smluv o právním zastupování Kolína. Podle iniciativy se Rakušan v někdejší funkci kolínského starosty mohl dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nynější ministr to od začátku odmítal.

Více souvisejících

Chcípl PES Jiří Janeček (dříve ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy