Čína se ohradila: BIS jen opakuje předchozí tvrzení bez důkazů

Bezpečnostní informační služba (BIS) podle čínské ambasády ve své výroční zprávě za rok 2018, kde hovoří o zvyšování intenzity i rozsahu čínské špionáže v Česku, pouze opakuje svá předchozí konstatování. Mluvčí velvyslanectví na webu uvedl, že kontrarozvědka nemá žádný faktický důkaz a měla by věnovat víc pozornosti budování vzájemné důvěry Česka a Číny místo vydávání zpráv "založených na jednostranných spekulacích".

BIS ve zprávě za rok 2018 uvedla, že loni vzrostla intenzita i rozsah čínských zpravodajských aktivit. Kontrarozvědka zopakovala varování před pozvánkami do Číny na školení, semináře či poznávací zájezdy. Tyto příležitosti podle ní využívají čínské zpravodajské služby k oslovení pro spolupráci a vyvolání dojmu u dotčené osoby, že Číně "něco dluží".

Mluvčí ambasády na jejím webu uvedl, že obvinění ze strany BIS jen opakují předešlá konstatování bez předložení faktického důkazu. "Doufáme, že příslušný úřad (BIS) bude moct věnovat více pozornosti záležitostem, které přispějí vzájemné důvěře a spolupráci mezi našimi zeměmi místo vydávání zpráv založených na jednostranných spekulacích," konstatoval mluvčí.

BIS ve zprávě stejně jako před rokem upozornila na to, že k nátlakovému prosazování čínských zájmů se uchylují i kariérní diplomaté. V kapitole o kyberbezpečnosti také zmiňuje, že české ministerstvo zahraničních věcí čelilo několika druhům škodlivého softwaru, které lze s velkou pravděpodobností spojit s aktivitami čínské kyberšpionážní skupiny.

Související

Více souvisejících

BIS Velvyslanectví Číny Česká republika špionáž

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy