Čínská ambasáda odsoudila Pompeovy výroky při návštěvě Česka

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo neopodstatněně útočí na Čínu a očerňuje ji a podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Čínou. Čínské velvyslanectví v ČR tak reagovalo na Pompeovy výroky při návštěvě České republiky v prohlášení svého mluvčího, které zaslalo ČTK.

Podle ambasády jsou slova šéfa americké diplomacie plná ideologických předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby.

Pompeo po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) mimo jiné uvedl, že Komunistická strana Číny se snaží zničit západní demokracie a rozbít západní spojenectví. V Senátu označil Čínu za závažnější hrozbu než Rusko a ocenil záměr předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) navštívit na přelomu srpna a září Tchaj-wan. Uvedl také, že partnerství s ruskými a čínskými státními podniky při výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu.

"Mike Pompeo ve jménu demokracie a svobody neopodstatněně útočí a očerňuje Čínu, snaží se svést všechny existující problémy na Čínu a záměrně podněcuje neshody mezi ostatními zeměmi a Čínou. Jeho slova a jednání jsou plná ideologických předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby," uvedl mluvčí velvyslanectví. Pompeovy výroky proti Číně označil za pochybné a neoprávněné.

"Jak říká české přísloví: 'Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá!' Doporučujeme státnímu tajemníkovi USA, aby respektoval historická fakta, mezinárodní práva a základní pravidla mezinárodních vztahů, aby jednal v souladu se zájmy jak Číny a USA, tak i společnými zájmy lidu celého světa a přestal šířit politický virus a dezinformace, přestal se vměšovat do vnitřních záležitostí Číny a narušovat solidaritu a spolupráci mezinárodních společenství," dodal.

Pompeo zahájil návštěvu Česka v úterý v Plzni, kde kromě jednání se svým protějškem Tomášem Petříčkem (ČSSD) vzdal úctu americkým vojákům, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa. Dnes nejprve jednal s Babišem, vicepremiérem a ministrem průmyslu a dopravy Karlem Havlíčkem a Lubomírem Metnarem (oba za ANO) v Kramářově vile, následně vystoupil v Senátu, kde se účastnil i krátké debaty s členy horní komory. Posledním oficiálním bodem jeho programu bylo dnes jednání s prezidentem Milošem Zemanem, kterého se účastnil i Babiš.

Související

Hynek Hanza (vpravo) se právě stává primátorem Teplic a děkuje svému předchůdci Jaroslavu Kuberovi, který v čele města stál 24 let. Rozhovor

Nulový vliv čínské strany na Kuberově smrti bych vyloučil. Stále mě inspiruje, říká senátor Hanza

ROZHOVOR – Na chvíli dnes odsune své pracovní starosti, aby zavzpomínal na svého kolegu, přítele i učitele Jaroslava Kuberu, od jehož úmrtí právě ve středu uplynul rok. Slzy v očích senátorovi a primátorovi Teplic Hynku Hanzovi (ODS) vysuší některé komické příhody, které spolu zažili. Bývalý předseda Senátu skonal loni 20. ledna oficiálně na infarkt, když tři dny předtím absolvoval za zavřeným dveřmi schůzku s čínským velvyslancem Čang Ťien-min, jemuž se nelíbilo, že chystá cestu na Tchaj-wan. „Nulový vliv čínské strany na smrti Jaroslava Kubery bych osobně vyloučil. Psychický nátlak na něj byl nesporný,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Hanza.
Ministerstvo zahraničí

Čína se ohradila vůči prohlášení Česka týkající se Hongkongu

Čína žádá Česko, aby nezasahovalo do vnitřních záležitostí Číny včetně věcí týkajících se Hongkongu. V reakci na pondělní prohlášení ministerstva zahraničí to na webu uvedlo čínské velvyslanectví. Ministerstvo v pondělí vyjádřilo znepokojení nad nedávným vyloučením několika prodemokratických poslanců ze sedmdesátičlenné hongkongské Legislativní rady.

Více souvisejících

Velvyslanectví Číny Mike Pompeo diplomacie Čína USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy