Čínský velvyslanec nevidí důvod, proč by Čína a Česko ničily vztahy

Čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min nevidí důvod, proč by Čína a Česká republika trvaly na ničení vzájemných vztahů, které jsou v zájmu lidu obou zemí. Uvedl to v rozhovoru s ČTK na téma plánované cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan.

S Vystrčilovou misí na Tchaj-wan velvyslanec nesouhlasí a doufá, že česká strana dodrží závazek zastávat politiku jedné Číny. Uvedl také, že Čína přikládá velký význam rozvoji vztahů a je ochotna podporovat rozvoj strategického partnerství na základě vzájemného respektu, rovnosti, vzájemné prospěšnosti a nevměšování se do vnitřních záležitostí druhé strany.

"Dobré čínsko-české vztahy jsou v nejlepším základním zájmu lidu obou zemí. Stále jsou zde však bohužel lidé, jejichž tělo vkročilo do 21. století, ale jejich mysl stále zůstává v době studené války. Nezohledňují fakta a považují ideologii a politické účely za základy všeho. Takový přístup je jako jet na kole, kterému spadl řetěz a bez ohledu na to, jak silou šlapete do pedálů, stejně nemůžete držet krok s dobou spolupráce, rozvoje, vzájemného prospěchu a společného zisku," uvedl velvyslanec.

V současné době, kdy ekonomiky států klesají v důsledku pandemie koronaviru, je podle něj důležitá solidarita a spolupráce. "Nesmyslné politické konfrontace nám nepomůžou ani vyřešit pandemickou situaci, ani urychlit obnovu ekonomiky po pandemii. Pouze poškodí vztahy mezi oběma zeměmi a zájmy podniků a občanů obou zemí," poznamenal.

Mise, kterou plánoval už Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), by se měla uskutečnit od 30. srpna zhruba do 5. září. Podle úterního vyjádření Vystrčila pro iDNES.cz má zájem o účast na misi zhruba 50 firem a výzkumných institucí. Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova k Číně. ČR, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.

Čínské velvyslanectví varovalo před cestou už Kuberu, který dopis dostal během lednového setkání s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) na Hradě. Dokument prezidentská kancelář podpořila dvěma přípisy. Zhruba o týden později Kubera náhle zemřel na infarkt. Bylo to několik dní poté, co navštívil i čínské velvyslanectví.

Jako jeden z důvodů pro cestu Vystrčil zmínil i vystupování čínského velvyslance. Často hovořil o čínském tlaku, který dokládal například tím, že velvyslanectví vyjádřilo nelibost nad jeho poděkováním za dar tchajwanských zdravotnických roušek. Vystrčil také uvedl, že rada čínské ambasády telefonicky varoval před tím, aby blahopřál nové tchajwanské prezidentce ke zvolení do funkce.

"Ohledně motivů rozhodnutí českého představitele o návštěvě Tchaj-wanu existuje mnoho verzí v novinách. Nezáleží na tom, jaký ve skutečnosti ten motiv je, stále to není omluvou pro porušení suverenity a územní celistvosti ostatních zemí. Žádná ze zemí, včetně České republiky, by netolerovala návštěvu cizího představitele na svém území, který by tam přijel za účelem otevřené podpory separatistických aktivit," oponoval Čang Ťien-min.

Misí ambasády je podle něj chránit národní suverenitu a podporovat přátelskou spolupráci. "Čína je zásadně proti zásahu externích sil do záležitostí týkajících se Tchaj-wanu. Upřímně doufám, že se všichni spíše snaží podporovat přátelství mezi Čínou a Českou republikou než podrývání bilaterální spolupráce. Doufáme, že se nám podaří dosáhnout více porozumění, respektu a spolupráce v rámci našich vztahů a méně politických kalkulací, útoků a očerňování," dodal velvyslanec.

Národní představitelé reprezentující vlastní zemi v rámci diplomatických styků by podle něj měli jednat v souladu s politikami a principy diplomacie, mezinárodním právem a základními normami mezinárodních vztahů, respektovat klíčové zájmy a důležité otázky jiných zemí. "Obzvlášť nemohou podporovat separatistické síly a aktivity ostatních zemí a podrývat tak jejich suverenitu a územní celistvost," uvedl.

"Otázkou tak není, zda 'svoboda' a 'hodnoty' jsou nezbytné pro to, aby jednotliví politici navštívili Tchaj-wan, ale spíše zda chtějí zachovat normy mezinárodních vztahů a zda tedy budou respektovat mezinárodní závazky. Právě v této oblasti zasahují jednotlivé osoby z české strany do vnitřních záležitostí Číny. Zároveň Čína nikdy neučinila nic, co by poškozovalo územní celistvost České republiky," doplnil Čang Ťien-min.

Čínského velvyslance v minulosti kritizoval mimo jiné i Babiš po schůzce kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Ambasáda poté uvedla, že varování před čínskými technologiemi se "nezakládá na skutečnosti" a že "čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb".

Babiš to označil za lež, česká vláda podle něj chybu neudělala. Předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) tento týden řekl, že se Čína osobou svého velvyslance chová proti zájmům České republiky, proti dobrým vztahům s Čínou, agresivně a arogantně.

Související

Hynek Hanza (vpravo) se právě stává primátorem Teplic a děkuje svému předchůdci Jaroslavu Kuberovi, který v čele města stál 24 let. Rozhovor

Nulový vliv čínské strany na Kuberově smrti bych vyloučil. Stále mě inspiruje, říká senátor Hanza

ROZHOVOR – Na chvíli dnes odsune své pracovní starosti, aby zavzpomínal na svého kolegu, přítele i učitele Jaroslava Kuberu, od jehož úmrtí právě ve středu uplynul rok. Slzy v očích senátorovi a primátorovi Teplic Hynku Hanzovi (ODS) vysuší některé komické příhody, které spolu zažili. Bývalý předseda Senátu skonal loni 20. ledna oficiálně na infarkt, když tři dny předtím absolvoval za zavřeným dveřmi schůzku s čínským velvyslancem Čang Ťien-min, jemuž se nelíbilo, že chystá cestu na Tchaj-wan. „Nulový vliv čínské strany na smrti Jaroslava Kubery bych osobně vyloučil. Psychický nátlak na něj byl nesporný,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Hanza.
Ministerstvo zahraničí

Čína se ohradila vůči prohlášení Česka týkající se Hongkongu

Čína žádá Česko, aby nezasahovalo do vnitřních záležitostí Číny včetně věcí týkajících se Hongkongu. V reakci na pondělní prohlášení ministerstva zahraničí to na webu uvedlo čínské velvyslanectví. Ministerstvo v pondělí vyjádřilo znepokojení nad nedávným vyloučením několika prodemokratických poslanců ze sedmdesátičlenné hongkongské Legislativní rady.

Více souvisejících

Velvyslanectví Číny Miloš Vystrčil (ODS) Tchaj-Wan Česká republika Jaroslav Kubera Andrej Babiš Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) diplomacie

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 40 minutami

před 53 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy