Cla na dovoz z USA: Petříček je nemá za správná, Havlíček chce smír

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nepovažuje zavedení cel na dovoz zboží ze Spojených států do Evropské unie v tuto chvíli za správný krok. Bylo by podle něj lepší počkat na novou administrativu zvoleného prezidenta USA Joea Bidena, rozhodnutí ale respektuje, napsal na dotaz ČTK.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) vyzval na dnešní ministerské videokonferenci Evropskou komisi, aby usilovala o smírné řešení sporu.

EU ještě dnes zavede cla v celkovém ročním objemu čtyř miliard dolarů (téměř 90 miliard korun) v odvetě za podporu, kterou Washington poskytoval výrobci letadel Boeing. Evropský blok cla začne vybírat od úterý. Jsou zatím posledním krokem v transatlantickém sporu o pomoc výrobcům letadel, který se táhne 16 let. USA už dříve zavedly cla na evropské zboží kvůli subvencování evropského výrobce letadel Airbus. Světová obchodní organizace (WTO) koncem října povolila také celní odvetu ze strany EU vztahující se na podporu, kterou Washington poskytoval Boeingu.

"Nepovažuji to v tuto chvíli za krok správným směrem. Myslím, že jsme měli počkat na novou administrativu v USA. Rozhodnutí nicméně respektuji. Doufám, že se ekonomické vztahy mezi EU a USA budou s novým prezidentem spíše zlepšovat než dále komplikovat," napsal ČTK Petříček.

Havlíček na dnešním ministerském jednání vyzval Evropskou komisi, aby usilovala o smírné řešení sporu, informovalo ČTK tiskové oddělení ministerstva průmyslu. Také on v návaznosti na výsledek prezidentských voleb doufá v upevnění spolupráce, podporu multilaterálních struktur včetně WTO a v dlouhodobějším výhledu i ve sjednání ambiciózní obchodní dohody mezi EU a USA.

"Spojené státy jsou naším klíčovým partnerem, se kterým bychom měli usilovat o spolupráci v celé řadě oblastí, včetně nových technologií (například kyberbezpečnost, 5G či umělá inteligence). Bez USA se neobejdeme ani v hledání řešení globálních problémů," uvedl Havlíček.

Cla se s největší pravděpodobností dotknou amerických letadel a jejich součástí, dále ovoce, ořechů a dalších zemědělských produktů, pomerančového džusu, některých lihovin a dalšího zboží, od stavebních strojů až po stoly pro kasina.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek se domnívá, že nová cla mohou zdražit některé potraviny a alkoholické nápoje. Nejde ale o zásadní změnu. Zda skutečně zdražení nastane, bude záležet i na obchodní politice prodejců, míní. Stejně jako Petříček, také Svaz průmyslu a dopravy preferuje, aby EU se zavedením cel vyčkala do doby, než se Bidenova administrativa ujme funkce.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Karel Havlíček clo EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy