Co bude, když chytrá karanténa nezabere? Politik přiznal, čeho se bojí

Česko není schopno v sevřených podmínkách karantény vydržet další měsíce. Zavádí proto takzvanou chytrou karanténu založenou na sledování nakažených. Co se ale stane pak?

Chytrá karanténa spočívá v tom, že pokud nakažený člověk dá souhlas, vytvoří specialisté z údajů v jeho mobilu od operátorů a platební karty od bank mapu jeho pohybu za posledních pět dní. Díky tomu se snadněji odhalí lidé, s nimiž se setkal a mohl je nakazit.

Armádní tým k nim pak vyjede na testování. V testovací fázi na konci minulého týdne bylo odebráno na jižní Moravě 180 vzorků, mechanismus nalezl několik kontaktů. Na konci týdne by se měl systém rozšířit na severní Moravu a do Prahy a po Velikonocích do zbytku země.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ale varoval před tím, aby vláda nezašla příliš daleko, kdyby se ukázalo, že systém nefunguje tak dobře, jak doufala. Už dříve uvedl, že se mu nelíbí, že vláda "využila situace nouzového stavu k tomu, aby schválila zákon o sledování internetu".

Chytrou karanténu podle České televize nepovažuje Hřib za problematickou vzhledem k tomu, že vše vychází ze souhlasu nakaženého. Zneklidňuje ho ale otázka, co by mohlo přijít po chytré karanténě.

"Problém je případně v tom, že v momentě, kdy to nezabere, tak je otázka, s čím přijde vláda poté," řekl s odkazem na zákon o sledování internetu.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika Zdeněk Hřib Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy