Co dělá nakažený Výborný v izolaci? Sleduji politiku a dělám se synem úkoly, říká poslanec pro EZ

K zahálení má daleko. Lidovecký poslanec Marek Výborný, který onemocněl covidem-19, je i doma v jednom kole. „Zatím jsem se ještě nedostal k tomu, abych si třeba přečetl pěknou knížku. Buď sleduji politiku, anebo se starám o tři děti, které jsou díky mé chorobě v karanténě a nemohou tak chodit do školy. Nejvíce se proto věnuji jedenáctiletému Vendelínovi. Píšeme diktáty a počítáme matematické příklady,“ říká z domácí izolace pro EuroZprávy.cz středoškolský pedagog Marek Výborný, který se nakazil při zkoušce pěveckého sboru v Heřmanově Městci.

Neměl žádné dramatické zdravotní příznaky. Bývalého šéfa lidovců Marka Výborného nepostihla ani zvýšená teplota, natož horečka. „Vždyť minulý týden jsem byl ještě ve Sněmovně, kde mně měřili teplotu a měl jsem 35,1 stupňů Celsia. Ani jsem nekašlal. Jediný příznak, který jsem měl, byla rýma, která už odeznívá, i když je možná stále na mém hlasu ještě slyšet,“ konstatuje heřmanoměstský zastupitel do telefonu, přes nějž se EuroZprávy.cz s ním spojily.

Hlady nestrádají, švagrová nechá vždy nákup za dveřmi

Předseda podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení se koronavirem nakazil při zkoušce pěveckého sboru v Heřmanově Městci, kde s dětmi žije. „Přišel jsem zde do kontaktu s kolegou, který byl ve čtvrtek pozitivně testován na covid-19,“ tvrdí Výborný. Proto poslance v pátek kontaktovala hygiena a nařídila mu domácí karanténu. „Zároveň mě poslala na testy, které jsem absolvoval v sobotu dopoledne v Pardubické nemocnici a odpoledne mně volali, že jsem nakažen,“ vysvětluje syn bývalého ministra obrany i ministra bez portfeje a soudce Ústavního soudu Miloslava Výborného, který byl v aktivní kariéře zároveň i soudcem Nejvyššího správního soudu. Vdovec, který loni v září přišel o manželku Markétu, není jediným nemocným z pěveckého sboru Vlastislav Heřmanův Městec, jehož je jednatelem. „Ze sboru jsme nyní tři pozitivní.“

Za normálních okolností by byl Marek Výborný v úterý v Poslanecké sněmovně, kde probíhala 58. schůze. „Jelikož mám nucený home-office, tak jsem absentoval,“ hořce se pousměje. Člen Ústavně právního výboru je ale v obraze a dokonale ví, co se ve Sněmovně odehrávalo. „Poctivě jsem přes televizi sledoval jednání v Poslanecké sněmovně a pochopitelně jsem si nenechal ujít ani tiskovou konferenci našeho lidoveckého klubu, kterou přenášela televize,“ nastiňuje svůj program skaut.

Politické novinky ale musí skloubit dohromady s výchovou tří dětí, a to Amálkou, Míšou a Vendelínem, na něž zbyl sám. „Děti sice mají od neděle negativní test, ale tím, že jsme byli předtím spolu doma, musejí být nyní do příštího úterý v karanténě,“ vykládá Výborný. Potomkům tak otcova nemoc změnila program. „Nejmladší Vendelín nemohl odjet na adaptační kurz, nejstarší Amálie zase přišla o sobotní zájezd se školou do Švédska, i když s největší pravděpodobností bude asi zrušen,“ predikuje čtyřiačtyřicetiletý muž, který je mimochodem členem podvýboru pro mládež a volný čas.

Výbornému se nyní hodí, že byl téměř šest let ředitelem pardubického Gymnázia Mozartova a má i pedagogické vzdělání. Během dne se dům Výborných tak promění ve školu, aby žáci, kteří jsou v nucené karanténě, zameškali co nejméně. „Holky už jsou ve třeťáku, respektive v tercii, takže slečny studium zvládnou samy,“ má táta přehled. Pomoci s výukou ale musí benjamínkovi Vendelínovi. „Něco málo spolu do školy děláme, píšeme diktáty a počítáme samozřejmě matematické příklady a podobně. Musím říci, že nám to jde,“ pochválí oba politik, který vystudoval historii a teologii na Univerzitě Palackého v Olomouci.

O potraviny trosečníci v karanténě nemají nouzi. Hladem rozhodně netrpí a ani nestrádají. Nákupy jim nosí sestra zesnulé manželky. „Zásobování jídlem je bez problémů, protože švagrová, která bydlí kousek od nás, v karanténě není. A to proto, že jsme s ní předtím nestrávili delší dobu než patnáct minut, a tak nám zařizuje nákupy, které nám vždy nechává za dveřmi, tak jak to má být,“ přibližuje Marek Výborný rodinné zásobování v koronavirové karanténě.

Související

Protest zemědělců v Praze

Zemědělci vysypali hnůj před úřad vlády. Policii došla trpělivost

Dnes brzy ráno dorazili zemědělci s traktory do Prahy, kdy jízdou kolem Letné a následnou demonstrací před Strakovou akademií chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s tím, že vláda jejich problémy nepovažuje za prioritu. Policisté ale museli zasahovat před úřadem vlády, kde jeden ze zemědělců vysypal hnůj na vozovku a tramvajové koleje. Následně vyhlásili nulovou toleranci vůči protestujícím a kontrolují je za všechny přestupky.
Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Marek Výborný (KDU-ČSL) politika Poslanecká sněmovna KDU - ČSL Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 46 minutami

před 56 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

Předpověď počasí do konce týdne: Do hor se vrátí zima, spadne až 40 cm sněhu

Česko má za sebou další dubnovou mrazivou noc. Meteorologové zároveň očekávají, že od dnešního rána bude sněžit. Na horách může spadnout až 40 centimetrů nového sněhu, platí tak výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy