Tajemná schůzka: Co předcházelo oznámení o Zemanově milosti pro Babiše?

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil, že premiér Andrej Babiš (ANO) může počítat s jeho milostí v případě, že by nejvyšší žalobce Pavel Zeman obnovil premiérovo vyšetřování v kauze Čapí hnízdo. Prezidentovu oznámení o milosti podle zjištění serveru Neovlivní předcházela schůzka Pavla Zemana s poslankyní a Babišovou spojenkyní Helenou Válkovou.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman měl po skončení legislativní rady vlády schůzku s Helenou Válkovou, poslankyní a expertkou hnutí ANO na justici. Sešli se v restauraci pražského hotelu Aria. Schůzku s Válkovou zvolal sám nejvyšší státní zástupce, protože nad jehož hlavou dlouhodobě visí hrozba odvolání. Informace o setkání v hotelu Aria získala redakce Neovlivní.cz v politickém zákulisí.

“Ano, s doktorkou Válkovou jsem se v ten den skutečně sešel. Primárně to bylo kvůli vězeňství, jednání jsem inicioval víceméně já. Zaznělo tam Čapí hnízdo. Ovšem jen v tom smyslu, že bych s premiérem rád mluvil ohledně zákona o státním zastupitelství, protože to vypadá na konflikt s ministryní spravedlnosti. Ale že teď není vhodná situace se s ním scházet, protože je tu stále Čapí hnízdo, kde můžu rozhodovat,” uvedl nejvyšší státní zástupce Zeman pro server Neovlivní.

Schůzka se odehrála mezi čtyřmi očima 12. září den před tím, než šéf pražských žalobců Erazím potvrdil verdikt svého podřízeného Jaroslava Šarocha ohledně zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapího hnízda.

V politickém zákulisí se začaly šířit zprávy, že se Zeman s Válkovou dohodl ohledně Čapího hnízda výměnou za podporu premiéra v otázce zákona o státním zastupitelství a setrvání nejvyššího žalobce ve funkci. “Nic takového není pravda. Nic takového na schůzce s doktorkou Válkovou ani nikde jinde nezaznělo,” popřel Pavel Zeman.

Poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková v sms pro server Neovlivní potvrdila pouze to, že se se žalobcem Zemanem sešli. Na zaslané dotazy nereagovala s tím, že jednali o zákonech, k nimž je ochotna se kdykoli sejít.

Informace se měla dostat až k prezidentovi Miloši Zemanovi, který svým oznámením milosti pro premiéra chtěl podle této verze celý obchod zkazit.

Miloš Zeman svými slovy o milosti za Čapí hnízdo zaskočil nejen opoziční politiky, ale i samotného hlavního aktéra. Andrej Babiš napsal na twitter: „Vyjádření pana prezidenta k abolici je zbytečné, protože si myslím, že nic takového ani nemůže nastat. Vyvolává zbytečně vášně a není namístě. Žádní politici by to teď neměli komentovat a měli by nechat konat justici.“

Na Facebooku se k Zemanově milosti pro Babiše vyjádřil Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09: „Prezident Zeman prohlásil, že by zastavil případné obnovené stíhání premiéra Babiše. Prezident vzkázal, že ho vůbec nezajímá, jaké argumenty nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve svém konečném rozhodnutí, na které má tři měsíce čas, přinese a jaké důkazy zohlední. Tímto mu vzkázal, že tak či onak svého poddaného premiéra vytáhne z bryndy a že to všechno může zahodit do koše, protože tady vládne on, prezident. Před koncem roku 89 jsem si myslel, že za třicet let budeme svobodní a bude u nás vládnou demokracie a právní stát. Šeredně jsem se zmýlil.“

Související

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš Helena Válková (ANO) Pavel Zeman Karel Schwarzenberg Hnutí ANO Čapí hnízdo top 09 prezident čr premiér ČR Vláda ČR Nejvyšší státní zastupitelství státní zástupci justice

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy