Covid-19 na Karvinsku: Starostové považují situaci za vážnou, vinu dle nich nese vláda

Starostové z Karvinska považují situaci týkající se koronavirové nákazy v okrese za velmi vážnou a vinu připisují vládě, ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. Chytrá karanténa podle nich nefunguje, lidé se pozdě dozvídají výsledky svých testů a Krajská hygienická stanice (KHS) organizaci nezvládá, uvedl svazek v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Žádá vládu o přípravu programu na podporu Karvinska a opatření k co nejrychlejšímu trasování nakažených.

"Dle názoru SMOOK (Svazku měst a obcí okresu Karviná) je současný špatný stav zapříčiněn zejména rozporuplným přístupem odpovědných orgánů - především vlády ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a KHS v Ostravě, k řešení situace na dolech OKD, který přetrvává do dnešních dnů," napsal SMOOK. "Chytrá karanténa absolutně nefunguje a již použití slova 'chytrá' u toho, co se děje, by mělo být trestné. Lidé se dozvídají výsledky testů pozdě, a mnozí tak zbytečně žijí ve stresu a mnozí tak zbytečně sedí v karanténě," uvedl svazek. Použití rychlotestů je podle něj zavádějící, nepřesné, testování PCR chaotické a pomalé.

"Uvědomujeme si to, že řadoví zaměstnanci hygienické stanice činí maximum pro zvládnutí celého problému, za což jim tímto děkujeme, nicméně organizační zajištění v tomto směru selhává. Za toto, dle našeho názoru, nese plnou zodpovědnost vedení KHS v Ostravě, potažmo MZČR, kteří nebyli po dlouhou dobu schopni, i přes mnohé výzvy a upozornění zástupců samospráv na selhávání systému, zajistit rychlou a účinnou nápravu," uvádí svazek.

Na situaci tak má odlišný názor než hygienici a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který dnes kritiku odpovědných orgánů označil za politizaci tématu. Stát podle něj epidemiologickou situaci v Moravskoslezském kraji nepodcenil, koronavirus se na Karvinsku masivně v komunitě nešíří a dopady na zdraví obyvatel jsou minimální.

Epidemiolog Roman Prymula v České televizi vyjádřil názor, že hygienici na severní Moravě nepochybili. "Otázkou je, jakým způsobem uzavřít takové pracoviště. Je to velmi citlivá věc ekonomicky a tam to nikdy není jenom na hygieně, tam se musí dohodnout politická reprezentace, provozovatelé a zdravotníci a najít nějakou optimální cestu. Já bych tady rozhodně nevinil hygienu, že za to může," řekl v ČT k úvahám o uzavírání dolů, kde se nákaza vyskytla.

"SMOOK žádá vládu, aby se začala urychleně zabývat současnou situací na Karvinsku a přijala taková opatření především ve vztahu k fungování tzv. chytré karantény a tedy i dostatečných kapacit hygieny a míst pro testování, aby bylo možné co nejrychlejší vytrasování pozitivních jedinců a zamezilo se tak dalšímu nekontrolovanému šíření nemoci," uvádí se v prohlášení. Starostové zároveň odmítají jakékoliv úvahy o uvalení plošné karantény, která by podle nich Karvinsko ještě výrazněji poškodila.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se ale už v Moravskoslezském kraji pozitivně projevují opatření nařízená krajskými hygieniky. Rážová pochválila fungování chytré karantény v kraji, dostupnost testování mohlo podle ní zhoršit to, že se před rozvinutím lokálního ohniska uzavřela některá odběrová místa. KHS už v neděli uvedla, že pro Karvinsko žádná další plošná opatření nejsou nutná, neboť ohnisko nákazy je lokalizované a nakažení jsou v domácí izolaci.

Krajští hygienici dnes reagovali na stížnosti týkající se pozdního hlášení výsledků laboratorního vyšetření. "KHS kontaktuje pouze osoby s pozitivním laboratorním nálezem. Negativní nález hlásí odebrané osobě laboratoř, která provedla vyšetření, nejčastěji formou SMS zprávy. Negativní výsledek vyšetření je hlášen i lékaři, který odběr indikoval," uvedli hygienici. Zprávu o negativním výsledku mohou lidé získat i na místě, kde byl proveden odběr a kde mohou dostat i příslušné potvrzení.

"SMOOK považuje za nepřijatelnou nedostatečnou informovanost měst a obcí ohledně aktuálního vývoje počtu nemocných a způsobu jejich vykazování, lidí v karanténě na jejich území, kdy ze dne na den dochází k výrazným úpravám v uváděných počtech a lze například lehce zpochybnit údaje o vykazovaných uzdravených," uvádí se v prohlášení. Starostům vadí, že není přímá komunikační linka, kde by mohli operativně řešit problémy.

SMOOK požaduje, aby odpovědné instituce důkladně kontrolovaly, zda lidé, kteří se s koronavirem léčí nebo jsou v karanténě, pravidla dodržují. Odmítá ale osočování horníků a obyvatel z neodpovědného chování.

SMOOK také žádá vládu, aby neprodleně začala připravovat speciální program na podporu Karvinska, který bude řešit budoucnost OKD i kompenzace nákladů obcím, městům i podnikatelům.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Karviná sáhla po osvědčeném jméně. Po dvou a půl letech se do klubu vrací kouč Jarábek

Poté, co se v Karviné nedávno rozloučili s dosavadním trenérem Tomášem Hejduškem, se dočasným trenérem na jeden zápas 9. kola stal Lubomír Luhový. Ani on ale zatím náladu v karvinské kabině nikterak nezlepšil, když se Slováckem o posledním víkendu prohrál slezský celek 0:2. Nyní by měl zlepšit tuto náladu zkušený šedesátiletý slovenský stratég Juraj Jarábek.
ANO 2011, Občané městských částí a Zelená pro Opavu podepsali koaliční smlouvu. Uprostřed Tomáš Navrátil

Polovina statutárních měst už skládá koalice. Primátora má Karviná, Opava i Teplice

Zástupci vítězné ČSSD a hnutí ANO podepsali dnes v Karviné koaliční smlouvu. Opavu povede v příštích čtyřech letech koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy (OMČO) a Zelená pro Opavu. Alespoň předběžně domluvenou koaliční spolupráci má týden po volbách 15 z 27 statutárních měst. Koalice dnes vznikly i v některých okresních městech. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů, z větší části obdoba dosavadního vedení. V Chebu budou zřejmě spolupracovat vítězné ANO, Volba pro kraj (VOK) a ODS. Litoměřice povede vítězné ANO s uskupením Naše Litoměřice, jedná se ještě o vstupu třetího do koalice. V Jeseníku se na koalici opět domluvilo vítězné uskupení Jeseník srdcem a PRO Jeseník. V Teplicích dnes večer podepsalo koaliční smlouvu vítězné ANO s druhou ODS, která kandidovala s TOP 09.

Více souvisejících

Karviná Moravskoslezský kraj Roman Prymula (epidemiolog) život Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy